JEDOVATÁ OKRASA NAŠICH ZAHRAD – I.   

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Někteří čtenáři dostali tuto zajímavou prezentaci do své e-mailové schránky a ptají se, je-li pravda, co se v ní uvádí o jedovatých rostlinách. Pojďme se tedy na některé zvlášť nebezpečné společně podívat.

Náprstník (Digitalis purpurae) jenádherná prudce jedovatá rostlina – dvouletka, která zdobí svými purpurovými, nachovými až tmavě fialovými zvonky mnohé z našich zahrádek. Kvete po celé léto – od června až do srpna. Roste však i planě na prosluněných pasekách, či stráních.
Náprstník je léčivá rostlina, velmi vyhledávaná a žádaná (sbírá se list), ovšem vzhledem k jedovatosti se nedoporučuje užívat amatérsky.
Smrtelnou dávkou pro člověka mohou být už pouhé dva listy náprstníku, které bychom snědli. Proto si musíme na tuto krasavici dávat skutečně pozor, a máme-li malé děti, raději se bez její krásy na zahrádce obejít.
Lidově se náprstku říká: jedovatina, kapří huba, kozlů roh, lékařův náprstek, prstýnek, skřítkovy rukavičky, zvony mrtvého…

Oleandr obecný (Nerium oleander) je dekorativní strom s úzkými zelenými listy a květy v barvě růžové, žluté a bílé. Jeho prudkou jedovatost způsobují glykosidy (oleandrin a neriin působí přímo na srdce), k usmrcení člověka stačí snědení dvou listů. Krásný a obdivovaný oleandr je považován za jednu z nejjedovatějších rostlin.

Konvalinka vonná (Convallaria majalis) je další jedovatou rostlinou, jejíž květy v podobě drobných bílých zvonečků nás okouzlují od května do července – plodem jsou jedovaté červené bobule. Konvalinka je rozšířena po celé České republice. Také její glykosidy (např. konvalatoxin, konvalatoxol…ovlivňující srdeční činnost)a k otravě může dojít nejen pozřením plodů, ale i stonků nebo listů – otrávit se můžeme i vodou z vázičky, kam jsme kytičku konvalinek dali.
Stejně jako náprstník je i konvalinka sbíraná jako léčivka, a není vhodné používat ji amatérsky.