ČÍM SE PLNÍ RAŠELINOVÉ STĚNY?

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Substrátem – jeho struktura by měla být hrubší, vláknitá, aby nevytlačila vzduch kořenové zóny rostlin, hrubozrnný substrát urychlí rozvod závlahové vody a tekutého hnojiva až k nejspodnějším vrstvám.

Složení substrátu – měl by obsahovat rašeliník, více se ale používá vláknitá rašelina společně se zralým kompostem a hrubozrnným pískem v poměru 1:1:1.

Můžeme použít i drobnozrnný keramzit nebo dokonce rozdrolit polystyrén, vyzkoušet lze i kůru ze stromů.

Na obložení stěny zevnitř použijeme vrstvu vláknité rašeliny, rašeliník, mech, rašeliny slisované do vrstev, které jsou tlusté 4 až 5 mm, netkaná textilie nebo pytlovina (substrát díky tomu nebude vypadávat ven). Před naplněním je dobré směs substrátových složek pořádně promíchat, podle potřeby upravit pH vápencem nebo dolomitem, navlhčit a nechat týden až 14 dnů uležet.

Stěny z pletiva, vodorovných prken, děrovaných platní či zahradní zděné zdi z cihel, kamene či prefabrikátů po vyplnění vlhkým substrátem necháme před výsadbou týden ulehnout – aby klesající substrát nepoškodil vysazené rostliny. Stěny ze svislých prken lze vysázet rostlinkami už při jejich plnění substrátem.

Kvůli tomu, že v případě těchto stěn hrozí větší riziko přemnožení škůdců a nemocí, je vhodné substrát měnit každé čtyři roky.