Jednoletá zelenina cuketa jinak také cukína je – tykev obecná (Cucurbita pepo), vznikla šlechtěním v Itálii, kde tykvi říkají zucca. Její květy bývají tmavě žluté, zatímco plody s lesklou tvrdou slupkou připomínají velkou okurku a mají barvu zelenou, žlutou či žlutozelenou (podle odrůdy). Dužina je velmi měkká a vodnatá. Obsahuje asi 90% vody, karoten, minerální látky – má nízkou energetickou hodnotu.
Chceme-li si sami připravit semenáčky, pak je můžeme předpěstovat v kelímcích, ale semínka se mohou vysazovat i rovnou ven do připraveného záhonu, první plody se dají sklízet už po 2 měsících. Sklízet bychom měli cukety mladé kolem délky 25 cm (mladé cukety se ani nemusí loupat). Častá sklizeň znamená opakovanou plodnost.
Cuketu lze použít na mnoho způsobů, je chutná ať už tepelně upravená, či syrová jako součást zeleninových salátů. Známé jsou pokrmy dušené či zapečené, bramborák, cuketa plněná, grilovaná, obalovaná a smažená jako řízek, ale i knedlíky, či zákusky z cukety.