Vinobraní, burčákové či pivní slavnosti – to všechno ožívá všude kolem nás právě na podzim. Alkohol pozvedne náladu i sebevědomí, ale pozor i malé množství zpomaluje naše reakce a například při řízení mění i náš odhad vzdálenosti. Ale nehoda nás přece může potkat všude, nejen v autě – vždyť cca 40 % úrazů ošetřovaných lékaři je utrpěno právě v souvislosti s alkoholem!
A věděli jste, že mladší lidé pod vlivem alkoholu utrpí poranění častěji než lidé starší. Na druhou stranu je však pravda, že s narůstajícím věkem ztrácí organismus schopnost si s alkoholem poradit.
Ale proč si příležitostně nesednout s přáteli či rodinou a neochutnat například dobré víno? Nesmíme však zapomenout na několik důležitých pravidel.
Jak předejít kocovině aneb Pravidla bezpečného pití
Kocovinou označujeme vedlejší účinky konzumace alkoholu – projevuje se bolestí hlavy, pocitem žízně, citlivostí na světlo i hluk, nevolnostmi a celkovým oslabením. Je způsobena hlavně dehydratací organismu.
Napijeme se, pokud víme, že nebudeme muset řídit, koupat se, či vykonávat činnost ve výškách, anebo pracovat s nebezpečným nářadím.
Alkohol popíjíme pomalu, nikdy ne nalačno a nemícháme různé druhy alkoholu.
Aby se alkohol vstřebával pomaleji do krve, snažíme se doplnit uhlohydráty – pečivo, brambory, knedlíky – tedy moučné výrobky.
Před večírkem si můžeme dát vitamín C a B (Celaskon a B-komplex) a po večírku vypijeme alespoň 2 dl vody, než si půjdeme lehnout, vypijeme ještě znovu alespoň 2 dl vody.
Během popíjení nezapomeneme doplňovat tekutiny nealkoholické a občas něco pojíst.
Stane-li se přece jen nehoda, nepřeceňujeme své síly a přivoláme raději pomoc.
Jak si poradit s kocovinou aneb Když jsme nedbali předchozích rad
Doplňujeme tekutiny (voda sníží dehydrataci způsobenou alkoholem) lehce stravitelné glycidy a minerály, s ohledem na žaludeční sliznici se raději vyhneme kyselým potravinám.
Vzpomeňme na moudrou maminku nezapomenutelného herce V. Menšíka, která podle vyprávění uvařila tatínkovi polévku, kterou pak srkal po lžičkách.
Žaludek zklidní také bylinky: máta, heřmánek, zázvor, řebříček
Zůstáváme v bezpečném prostředí a nahradíme spánkový deficit, který nám pomůže přečkat, než se organismus zotaví.
