Sour cream

BOJÍTE SE RAKOVINY?…OCHRÁNÍ NÁS NĚKTERÉ POTRAVINY – II. díl

In Ovoce, Zelenina by walsla

Rakovina je druhou z nejčastějších příčin úmrtí. Odborníci se shodují na tom, že má mnoho původců, jako je dědičnost, stres, kouření, životní prostředí a další vnější vlivy. A až ze třetiny příčin považují nesprávné stravování. Pokračujeme ve výčtu potravin s antioxidačními účinky, které nám pomohou při prevenci nejen proti obávané chorobě.

OSTRUŽINY – jsou plné železa a draslíku, léčí chudokrevnost a odvodňují. Kromě toho obsahují kyselinu ellagovou, která váže karcinogenní látky ve střevě a zneškodňuje bakterie a viry.
RYBÍZ – dodává tělu vitamíny C, A, E, ale také železo. Díky vláknině podporuje činnost střev a brání vzniku rakoviny tlustého střeva.
POMERANČ – Nestačí jen popíjet pomerančovou šťávu, ideální je jíst dužninu, která obsahuje spoustu vitamínu C, flavonoidy i selen. Tato kombinace snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu, ale i riziko vzniku rakoviny.
SÓJA – má v sobě látky podobné hormonům, které snižují riziko osteoporózy, ale i možnost vzniku různých druhů rakoviny.
ŠVESTKY – jsou plné minerálních látek a stopových prvků, patří k účinnému prostředku proti zhoubnému bujení.
FENYKL – tato zelenina není pro ty, kteří trpí zažívacími potížemi. Podle nejnovějších výzkumů fenykl hubí choroboplodné zárodky i zhoubné bujení.
CIBULE – váže rakovinotvorné sloučeniny v žaludku, bojuje proti zánětům a působí jako štít proti všem infekcím
HRÁCH – patří k zelenině s nejvyšším obsahem bílkovin, ale obsahuje i spoustu minerálních látek a vitamínů. Snižuje hladinu cholesterolu, brzdí růst bakterií a virů, je protizánětlivý a chrání i před rakovinou.
ČOČKA – ve střevech dokáže vázat jedovaté látky a vyloučit je z těla ven dřív, než začnou škodit
MLÉKO A JOGURT – bakterie kyseliny mléčné zabraňují zácpě, posilují imunitní systém a brání vzniku rakoviny střev