Letošní podzim se skutečně přírodě povedl. Příjemné počasí, teplé dny, krásné barvy a my si můžeme užívat toto barevné období všemi smysly.
Co tedy jíst teď, v podzimních měsících?
Obecně bychom mohli říci, že podzimní strava by měla být lehce pálivá a kyselá – bude uzavírat póry a pomáhat našemu tělu připravit se na následující chladné měsíce. Nyní máme mnohem častěji jíst tepelně upravená jídla. Zapomeneme na studené saláty – neboť teď nás musí jídlo zahřát, jinak bychom jedli nezdravě. K vhodným potravinám patří kroupy, sójové boby, špenát, kořenová zelenina, cibule, řepa, kapusta, česnek, zelí, křen, vejce… Koření, které se nám bude hodit v těchto dnech je například skořice, vanilka, hřebíček, anýz, kari, pepř nebo oblíbené chilli.
Zdravé (chrání nás před nachlazením) a také vynikající jsou masové a zeleninové vývary s luštěninami, rýží (raději neloupanou), zázvorový čaj či příjemné posezení s přáteli u svařeného vína, a zobat můžeme třeba olivy, které nám pomohou v tomto pro tělo náročném období.
Z farmářských trhů si zkuste přinést mimo jiné třeba křen a pusťte se do jednoduché, ale báječné křenové omáčky.