Nemůže mi někdo poradit? Již několikátý rok se mi nedaří vypěstovat petržel – provlhčím půdu, vyseji semínka… ale petržel prostě nevzejde. Ptá se například pan Žáček, nebo pan Ján Minárik ze Slovenska.
Petržel kořenová (Petroselinum) je trochu opomíjená, avšak velmi zdravá zelenina. Patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), což znamená, že je vlastně příbuzná stejně zdravému celeru.
Poslední roky petrželi moc nepřály, a také asi proto se mnoho zahrádkářů věnovalo spíše pěstování pastináku, který má v kuchyni stejné využití.
Výsev
Rané odrůdy kořenové petržele se vysévají na záhony již na podzim (říjen až listopad), pozdní odrůdy pak vyséváme na počátku jara. Jarní výsev provádíme co nejdříve v březnu či dubnu, kdy je ještě půda nasáklá vodou ze sněhů – petržel je totiž právě v období klíčení semen velmi náročná na zálivku – nemá-li jí dostatek, klíčící semena usychají. Půda však nesmí být přemokřená.
Záhon hluboce zpracujeme, pořádně zryjeme a zkypříme železnými hráběmi. V žádném případě nevyséváme petržel do půdy kamenité, neboť kořen se pak rozvětvuje a nemá správný tvar. Záhony určené pro pěstování petržele nikdy nesmíme hnojit chlévským hnojem, použít můžeme posekanou trávu smíchanou se zahradním odpadem, nebo průmyslová hnojiva. Semínka dáváme do hloubky asi 2 cm, klíčí v závislosti na teplotě cca 6 týdnů.
Když rostlinky vzejdou, vyjednotíme je a po celou dobu musíme zajišťovat dostatečnou zálivku, odstraňování plevelů je jistě samozřejmostí. Vegetační doba je cca 6 měsíců (záleží na odrůdě i na počasí). Sklízí se na podzim, před příchodem mrazů.
Odrůdy kořenové petržele
Na výběr máme skutečně dostatečné množství odrůd.
Z raných je to např. Atika (je určena pro přímou konzumaci), ke konzumaci nebo i skladování jsou: středně raná je Konika či Jadran, k polopozdním patří třeba Hanácká, Orbis, Osborne a pozdní je Olomoucká dlouhá…
