OBOUT HOLINKY A HURÁ DO LISTÍ!   

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Šustění listí pod nohami dělá podzimní procházku nenapodobitelnou. Jestliže ale leží v zahradě, radost z něj už tak velká není. Ovšem pozor – všechno listí pryč nemusí. V mnoha případech je dokonce vhodné, aby zůstalo v zahradě, nemluvě o jeho využití.
Odsud musí pryč….
Každoroční podzimní zabarvení listů je krásnou hrou přírody. Když ale leží v zahradě, pro mnohé z nás to znamená množství práce, nemělo by totiž zůstat ležet na všech místech, především ne na trávníku. Pod vrstvou listí zůstává trávník bez světla a vzduchu, zežloutne a mnohdy dokonce začne hnít. Raději ho proto odhrabeme. Místo pracného hrabání listí si můžeme pomoci i sekačkou a odstranit spolu s kosením trávy. Ve sběrném koši se vytvoří směs posekané trávy a listů, kterou přidáme do kompostu. Listí odstraníme i ze skalky. Polštářkovým trvalkám ale jeho vrstva neškodí, nízké vždyzelené skalničky a půda kolem růží musí zůstat bez listí. Listy bychom měli dát pryč i z hladiny zahradního jezírka, jinak vlivem rozkladu ubývá ve vodě kyslík a tvoří se kalové plyny. Listí by se samozřejmě nemělo hromadit ani v okapových rourách.
…a tady může zůstat
Listí, které vyhrabeme z trávníku nebo z chodníků, lze na některých místech v zahradě dále využít – především v záhonech s trvalkami a zeleninových záhonech. Poslouží k tomu, aby v zimě půda pomaleji promrzala, a takto chránila všechny podzemní části rostlin a půdní organismy. Podzimní listí můžeme nechat klidně ležet. Kromě toho lehce se rozpadající listí, například z ovocných stromů, přirozeným způsobem tvoří humus a udržuje půdu stejně vlhkou. Vrstva by však neměla být silnější než 5 centimetrů. Naopak pod keříky, stromy či živým plotem může být tato vrstva deseti- až patnácticentimetrová. Nechrání pouze život v půdě, ale zároveň nabízí úkryt živočichům. Některé listy se rozkládají velmi pomalu, což způsobuje přítomnost tříslovin, a proto se toto listí hodí jako zimní ochrana citlivých druhů. Jde o listí dubu, buku, topolů, javorů a kaštanovníků. Citlivější druhy rostlin obalíme zaječím pletivem a vyplníme touto směsí listí.
Podzimní listí lze samostatně kompostovat jen těžce. Rozkládá se však velmi dobře v případě, že ho nadrtíme a smícháme s posekanou trávou či jiným zahradním odpadem.
Listí je i výborný izolační materiál, který chrání před mrazem kořeny rostlin v květináčích. Ty stačí vložit do většího koše a volný prostor až po povrch substrátu vyplnit suchým listím.