Na našem jídelníčku by neměly chybět ryby, a to nejen ty mořské, ale například také kapr, pstruh, štika a další sladkovodní druhy.
Rybí maso totiž obsahuje takové množství živin, které nenajdeme v žádném jiném mase. Nechybí ani velké množství bílkovin, nejrůznější vitaminy, tolik vzácný jód, železo, rybí tuk a další. Rybí tuk je koncentrovaným zdrojem omega-3 mastných kyselin (snížení rizika srdečních chorob a nemocí krevního oběhu, zmírnění příznaky lupénky, zdravý vývoj očí a mozku). Tuk je dále vynikajícím zdrojem vitaminů A (prevence proti očním chorobám), a vitaminu D (správný vývoj kostí). Vitamin B12 (nezbytný pro nervový systém) obsahuje většina ryb, stejně jako jód (činnost štítné žlázy, regulace látkovou výměnu, nervové soustavy a srdečního tepu). Ryby nám poskytují i aminokyselinu tryptofan (pozitivní vliv na naši dobrou náladu).