BOJÍTE SE RAKOVINY?…OCHRÁNÍ NÁS NĚKTERÉ POTRAVINY (V. díl)

In Ovoce, Zelenina by walsla

Přinášíme poslední díl, v němž jsme vás seznamovali s potravinami, díky kterým můžeme předcházet vážným onemocněním. Snad nejobávanější je rakovina. Lidé mají pocit, že onkologická onemocnění jsou prokletím civilizace a s chorobou nelze vůbec nic dělat. Opak je však pravdou. A co bychom měli pro sebe udělat, abychom neonemocněli? Známe potraviny, které fungují jako prevence proti této zákeřné nemoci!

JABLKO – kromě jiného má ve své slupce látky triterpenoidy, které dokážou likvidovat rakovinné buňky – nezapomeňme tedy, že slupka je nejdůležitější částí plodu
KIWI – v tradiční čínské medicíně je předepisováno k léčbě rakoviny žaludku a prsu, obsahuje velké množství vitamínu C, který zabraňuje různým nemocem (stejně působí citrusové plody – pomeranče, citrony, pomela, grapefruity)
KOŘENÍ – KURKUMA – patří skutečně mezi zázračné léčivé rostliny na světě, její hlavní aktivní složkou je kurkumin, který má silné protizánětlivé a protirakovinné účinky (z ostatních zázračným kořením patří i chili, skořice, zázvor, máta, tymián, oregano)
SLADKÁ PAPRIKA – je ohromný zdroj antioxidantu beta-karotenu – ten je spojován s prevencí četných druhů rakoviny
MOŘSKÉ RYBY – působí na náš organismus velmi blahodárně díky omega3 mastným kyselinám, chrání tak před rakovinou tlustého střeva (do svého jídelníčku bychom je měli zařadit všichni ale hlavně ti, kdo mají genetické dispozice ke vzniku této choroby)
RÝŽE NELOUPANÁ – obsahuje kromě ceněné vlákniny také protirakovinné inhibitory proteázy (na vlákninu jsou stejně bohaté obilniny)
OLIVOVÝ OLEJ – je plný antioxidantů a je považován za významný prostředek chránící buňky před změnami vyvolávajícími vznik rakoviny (stejný účinek mají i zelené olivy)
RAJČATA – obsahují lykopen, který chrání naše tělo před rakovinou (je dokonce 10x účinnější při ochraně buněk než známý beta-karoten), (na lykopen jsou bohaté i meloun nebo papája) – chrání hlavně plíce, děložní sliznici, prostatu a žaludek
ZELÍ – preventivní účinky proti rakovině má hlavně díky svému bohatému obsahu antioxidantů, které by neměly chybět našemu tělu, neboť pak nastává metabolický problém označovaný jako oxidační stres (jeden z rizikových faktorů vzniku rakoviny)