CO TŘEBA (NE)VÍTE O VÁNOCÍCH

In Poradna by walsla

Vánoce (z německého Weihnachten = svaté noci) je název počátku zimního období, kdy slavíme narození Ježíše Krista (vedle Velikonoc nejvýznamnější křesťanský svátek). Jako den narození Krista je už od 4. století uváděn 25. prosinec, u nás se však začíná slavit již na Štědrý den – tedy 24. prosince. S Vánocemi souvisí doba adventní – příprava či čekání na tu velkou slavnost.
K Vánocům se pojí množství lidových tradic, ať už je to vánoční stromek s jesličkami (betlémem) a vánočními dárky (které podle staré české tradice nosí v předvečer svého narození sám Ježíšek), či vánoční cukroví.
Vánoční stromek
Bez něj si asi nikdo z nás nedovede svátky roku představit – je to prý následek pohanského uctívání zimního slunovratu. V naší zemi ho prý podle německého vzoru poprvé pro své přátele v roce 1812 rozsvítil Jan Karel Liebich (ředitel Stavovského divadla).
Dárky
Jedním z hlavních atributů – hlavně pro děti – jsou dárky. Pravděpodobně jsou památkou na tři mudrce z Východu, kteří přinesli novorozenému Ježíškovi do Betléma dary (zlato, kadidlo, myrha). Lidé si je dávali už ve starém Římě během Saturnálií (starořímský svátek koncem prosince). S rozdáváním dárků je spojeno několik zajímavých postav – třeba anglický Santa Claus, ve Francii Père Noël, v Německu Weihnachtsmann, nizozemský Sinterklaas, finský Joulupukki, ve Švédsku zase mají skřítka Jultomtena, v Norsku je to skřítek Julenissen, v Rusku děda Mráz a ve střední Evropě rozdává dětem dárky právě Ježíšek – tedy Christkind.
Barvy
Mají svůj význam a tradiční barvy Vánoc jsou – zlatá (jeden z darů tří králů), červená (Ježíškova krev) a zelená (věčný život).
Vánoční pokrmy
Dalo by se říci, že co země, to jiný vánoční pokrm – všechny však spojuje společná vánoční rodinná večeře. U nás se podává samozřejmě kapr (do své kuchařky si ho dala už známá Magdalena Dobromila Rettigová). V západních zemích kraluje vánočnímu stolu například krůta nebo oblíbená husa, vepřové, různé omáčky, brambory… speciálním vánočním dezertem je pudink či biskupský chlebíček, štóla, panettone, marcipánový dort…Našimi sladkými pochoutkami je cukroví, které hospodyňky připravují už dlouho předem.
Výzdoba
Historie vánočních a adventních dekorací sahá až do 15. století. Před Vánocemi zdobíme celý dům či byt a k oblíbeným rostlinám patří zelené chvojí, jmelí, cesmína. (Břečťan svými srdčitými listy vyjadřuje příchod Ježíše, cesmína nás zase chrání proti zlé moci a proti čarodějnicím).