ÚNOR NA ZAHRÁDCE – 3 

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Pokojovky v ohrožení
Přestože to tak nevypadá – jsou pokojové rostliny vlastně v tomto období více ohroženy – jejich nepřítelem je zvýšená teplota, suchý vzduch. Pokud zapomeneme pravidelně větrat a rosit, rostlinám mohou snadno hnědnout špičky listů, nebo dokonce opadávat listy i květy. Týká se to především azalek, řemenatek, kamélií… ale pozor opatrně – voda by nikdy neměla stékat po listech.

Cibuloviny po odkvětu
Rychlené cibuloviny, které nám zdobily vánoční stůl, už sice odkvetly, ale jestliže jejich cibulím zajistíme přísun živin, můžeme je v březnu vysadit. Znamená to, že tulipány, hyacinty, nebo narcisy uložíme do sklepa, chladné chodby, kde je nižší teplota, ale také světlo. Proces zatahování trvá několik týdnů a v předjaří je můžeme dát do země. Znovu nám rozkvetou sice až příští rok, ale i tak nám jistě udělají radost. (Výjimkou jsou rychlené konvalinky – ty se totiž nerychlí z cibulek, ale z puků, což znamená, že už znovu nezakoření, takže je můžeme po odkvětu vyhodit.)

Česnekové výhonky
Máme sice správně uskladněný česnek, přesto však už není tak kvalitní a navíc začíná klíčit. Nezoufejme – mladé výhonky mají vynikající chuť a můžeme je v kuchyni bez obav používat. Možná zjistíte, že jsou nejen chutné, ale i zdravé a začnete je pěstovat záměrně. Není to nic složitého, stačí, když palice česneku nahustíme do misky a přilijeme trochu vody.