CO JSME SI KOUPILI? PETRŽEL NEBO PASTINÁK?   

In Okrasná zahrada, Poradna, Zdraví, Zelenina by walsla

Také jste se vrátili z nákupu s nakoupenou kořenovou zeleninou a chystali se uvařit si báječnou zeleninovou polévku, ale…petržel vůbec nechutná jako petržel, přestože jste ji skutečně vybírali z bedničky s označením třeba „kořenová petržel praná“. Ochutnáme a zjistíme, že zelenina je sladká – aha – přinesli jsme si pastinák.

Ale proč nám jej prodali jako petržel?
Příčina by mohla být v náročnosti na pěstování obou zelenin. Zatímco s petrželí jsou (a mnozí zahrádkáři nám dají za pravdu) větší starosti – pastinák nemá na pěstování velké nároky a dorůstá do větších rozměrů.

Jak se nesplést už v obchodě? Jak na první pohled obě zeleniny rozeznat? Podle natě!
Petržel má nať přes celý vršek vystouplého kořene, pokud nať seřízneme, spatříme po obvodu nafialovělý kroužek. Pastináková nať naopak vyrůstá jakoby přímo z lehce prohloubeného středu kořenového vršku – ten zůstane po seříznutí světlý.

Na našem vebu najdete mimo jiné využití pastináku v kuchyni i recept na pastinákovou polévku. https://zahradkaruvrok.cz/

Související články