KVĚTEN NA ZAHRÁDCE  2 

In Okrasná zahrada, Zelenina by walsla

Květen je měsíc velmi rušný, a to hlavně na našich zahrádkách. Od poloviny května vysazujeme na trvalé stanoviště předpěstované sazenice, začínáme s pravidelným sekáním trávníku… prostě musíme zvládnout mnoho dalších zahradních prací.
Cibuloviny v květnu
Začali jsme v dubnu a až do května můžeme do zahrady vysadit cibuloviny, které kvetou v létě. Ze zimního úkrytu přineseme například hlízy mečíků, frézií, lilií, letních hyacintů – překontrolujeme stav – ty shnilé, plesnivé nebo suché vyhodíme a ostatní zasadíme. Po 15. květnu vysazujeme choulostivější cibuloviny a hlíznaté (dosny, begónie, montbrécie, tygřice, jiřiny…).
A co třeba pažitka?
Právě nyní nastal ten pravý čas pro práci s bylinkami – předpěstujeme si pažitku (v truhlíku, fóliovníku či skleníku. Taková časně zjara pěstovaná pažitka obsahuje mnoho cenných látek.
Květnová péče o trávník
Během prvních jarních měsíců (duben – květen) začíná trávník rychle růst. Pro nás to znamená, že musíme začít pravidelně sekat (na výšku od 3 do 5 cm, trávníky ve stínu na 5 cm – zkracujeme vždy jen do 1/3 výšky, abychom jej nepoškodili).
(na obrázku montbrécie)