RAJČATA V SRPNU

In Okrasná zahrada, Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Aby rajčata, která dozrávají právě během srpna, nepraskala, musíme je pravidelně je zalévat, a to ke kořenům. Protože teď už by nám nové plody nedozrály, uřízneme vršky hlavních stonků a nad posledním vyvinutým květenstvím ponecháme 1 list.
Listy pečlivě kontrolujeme, a jestliže zjistíme, že jsou napadeny nějakou chorobou, ihned je musíme odříznout a spálit, abychom předešli přenášení choroby na listy dosud zdravé. Během srpna až do poloviny září rostliny preventivně ošetřujeme chemickým postřikem proti plísni bramborové.
A ještě si vyzkoušíme:
ZAPEČENÁ PLNĚNÁ RAJČATA – PRO NAŠE MLSNÉ JAZÝČKY
Co potřebujeme
6 rajčat, 3 lžíce olivového oleje, 2 lahůdkové cibulky, 2 vajíčka, 100 g sýru (Eidam), pažitka
špetka soli a pepře
Jak na to
Rajčatům nahoře odkrojíme vršek a vydlabeme. Na oleji osmažíme jemně nakrájenou cibulku, přidáme vydlabanou dužninu z rajčat, osolíme, opepříme a podusíme asi 10 minut (aby se odpařila voda). Přidáme rozšlehaná vajíčka a asi ¾ nastrouhaného sýra a část rozsekané pažitky – všechno promícháme a směsí naplníme vydlabaná rajčata. Vložíme do pekáčku, který jsme vymazali olejem, a povrch posypeme zbytkem strouhaného sýra a zbytkem pažitky – dáme do trouby (180°C) na 10 minut zapéct. Podáváme s pečivem.