Již naše babičky věděly, že nejlepší léky jsou ty z přírody.
Velmi nepříjemná je například bolest uší, kterou doprovází mnohdy i urputná bolest hlavy nebo nevolnost a bolest nemusí zapříčinit jen samotný zánět v uchu, ale třeba zuby nebo zánět mandlí. Na některé bolesti uší pomáhá teplo, výplachy nebo pocení, velice účinné je při bolestech uší i některé ovoce a zelenina.
Protizánětlivé účinky mají podle výzkumů sójové výrobky, kukuřice, olivy nebo avokádo. Kdo trpí častými bolestmi uší, nebo ten, kdo se jim chce po špatných zkušenostech vyhnout, měl zařadit do svého jídelníčku každou zeleninu zelené barvy – například brokolici, salát, zelenou papriku, čínské zelí. Bolavé ucho potřebuje vitamín B – ten je v zelenině hlavně v bramborách, ale také v luštěninách. A opět v sóji, se kterou bychom měli ucho jednoznačně spojovat. Tyto “léky” působí jako prevence, protože mají schopnost zpevňovat myelinovou vrstvu nervových buněk v uchu. Také při chřipce hodně pomůže zelenina, hlavně taková, která má prokazatelné antibakteriální účinky. Do této skupiny patří mimo jiné česnek, cibule, ale také pórek či pažitka.