KRÁLOVSKY KRÁSNÝ OHŇOVÝ STROM

In Okrasná zahrada by walsla

Ohňový strom (Delonix regia) – říká se mu také paví či královský strom s velkými nápadnými obdivuhodně krásnými květy a efektně složenými listy. Pokud bychom se chtěli přesvědčit o jeho kráse – museli bychom se vypravit za ním daleko do tropů či subtropů, pochází totiž až z Madagaskaru. Jedná se sice původně o endemický druh, ale daří se jí pěstovat i v soukromých zahradách.
Delonix královská má i jiné názvy – například květ z ráje, oheň lesa, ohňový strom a ještě mnoho dalších – všechny mají ale jedno společné – jsou výstižné. Záplava jejích květů z dálky skutečně připomíná plameny ohně.
Zajímavé je, že patří – podobně jako třeba hrách či fazole – do čeledi bobovitých. Ve světě ho pěstují jako okrasnou dřevinu, ale daří si jí také v našich klimatických podmínkách, hlavně vypěstovaná ze semene jako pokojová rostlina nebo bonsaj.
Ohňový strom dorůstá do výšky 6 až 8 metrů, jeho opadavé střídavé listy jsou dlouhé až ½  metru, z květů o velikost 15 centimetrů se tvoří lusky až 60 cm dlouhé (v Karibiku je domorodci používají jako chřestivý hudební nástroj).
Chceme-li nechat semena vyklíčit, koupíme si v zahradnictví jako pěstební substrát kokosové vlákno nebo můžeme použít i pěstební substrát vhodný pro kvetoucí pokojové rostliny. Rostlinu od jara do podzimu pravidelně rosíme odstátou vodou, která má mít pokojovou teplotu, v zimě zálivku výrazně omezíme.