ZDRAVÍ A LÉČIVKY – PUŠKVOREC OBECNÝ    

In Poradna by walsla

Puškvorec obecný (Acorus calamus) – lidové názvy jsou například: akorum, brustvorec, bruškvorec, kalmus, kořen tatarákový, nejedlík, pískačky, píškvorec, plicní kořen, prskořen, prsní kořen, prstvový kořen, pruškvorec, svatá třtina, šišvorec, tatarčík, tatarská tráva… je mohutná vytrvalá bylina rostoucí až do 150 cm, rozrůstá se z dlouhého dužnatého asi 3cm tlustého oddenku. Puškvorec má přes metr dlouhé mečovité listy, stvoly jsou zakončeny zelenou květní palicí (později je světle hnědá).
Roste v bahně tekoucích i stojatých vod, ve vlhkých příkopech a bažinách.
Pravlastí této léčivky je zřejmě jihovýchodní Asie, kde byl před tisíciletími uznáván ve staroindickém lékařství, do Evropy se dostal už v 16. století a Mathioli o něm píše, že „… vařený ve víně nebo v medovině, či prášek z jeho kořene do vína či medové vody vysypaný s prospěchem účinkuje při chorobách zahlenování nebo plynatosti, hryzení v břiše, bolení boků, sípání, dušnosti, křečích…“
Sbírají se oddenky z 2 – 3 letých rostlin od března až do listopadu, ale jejich sušení je poměrně složité (jednak mají vysoký obsah vody, jednak pronikavě páchnou). Hořká droga obsahuje silice, hořčinu, akorin, slizové látky, třísloviny, škrob… Používá se při nejrůznějších žaludečních a střevních potížích, podporuje trávení, zvyšuje krvetvorbu, zlepšuje činnost žláz. Užívá se vnitřně i zevně – například k obkladům či koupelím (dezinfekce, hojení ran, posílení nervové soustavy…)
Puškvorcová koupel se připraví tak, že 10 minut povaříme ve 2 l vody 150g oddenku a pak nalijeme do vany připravené ke koupeli.