DEJTE ŠANCI NEZNÁMÝM KRÁSKÁM – KOPRETINA KAPSKÁ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Ke krásným, ale méně známým rostlinkám patří také ta z Jižní Afriky, která nabízí milovníkům květin množství krásných letniček. Jednou z nich je právě kapská kopretina (Osteospermum ecklonis), která má až 12 cm velké exotické květy. Právě ty zaujmou širokou škálou barev s výrazně modrými středovými terčíky. Ve své vlasti je to trvalka či dokonce polokeř, u nás se pěstuje jako letnička. Uplatnění najde v záhonech, ale i ve větších kompozicích na balkonech. Kapské kopretině vyhovuje nejlépe přímé slunce, v částečném polostínu bývají rostliny vyšší a méně kvetou. Zásadní podmínkou úspěšného pěstování je lehčí, propustná zemina.

Rostlinu si můžeme vypěstovat ze semene, které vyséváme v únoru až v březnu do lehkého substrátu s přidáním perlitu. Při teplotě 20°C vyklíčí za 14 až 21 dnů. V obchodech je nejčastěji dostupná „Balade mix – jde o směsi růžových, purpurových a téměř bílých odstínů. Rostliny mají nízký kompaktní růst. Přezimování této květiny v bytových podmínkách je problematické.  Pokud se nám to podaří, můžeme si je rozmnožit vrcholovými řízky dlouhými – 5 až 7 cm, které necháme zakořenit ve vzdušném substrátu.

Kapská kopretina nesnáší dlouhodobé přemokření substrátu, rostlinky pak hnijí a odumírají, škodí jim i příliš deštivé léto. Chceme-li u starších odrůd, aby kvetly, vězme, že potřebují chladnější periodu. Nejlépe kvetou na jaře a opět na podzim, moderní odrůdy však bohatě rozkvétají i v létě.