BROSKVE | |
latinsky | persica – malum persicum |
jiné názvy | ve staročeštině můžeme najít názvy břeckev, břetkev, madlenka, májový květ, tvrdka, perské jablíčko |
rostlina | broskvoň obecná – (Prunus persica) je ovocný strom, patří mezi peckovice, kvete od března do dubna a plod dozrává většinou v srpnu |
pěstování | broskvoň roste na různých půdách, musí však být dobře odvodněné a zavlažované, hlavně však potřebuje chráněné slunné stanoviště a nadmořskou výšku kolem 200 m |
popis plodu | broskev je žlutý až načervenalý plod broskvoně – obklopena šťavnatou dužinou je uvnitř ukrytá ostře brázditá pecka navrchu je jedlá slupka obvykle s jemným sametovým povrchem, bez chloupků byl vyvinut druh zvaný nektarinka |
výskyt | pochází ze západní Asie – s Římany se pak dostala až do Evropy – u nás se však začaly pěstovat až v polovině minulého století, dnes jsou největšími producenty broskví Itálie a Španělsko |
chuť | dužnina je sladce šťavnatá, broskve jsou nejchutnější syrové, oblíbené jsou však i kompoty |
další využití | v kuchařských knihách najdeme mnoho receptů (například kuřecí prsíčka s broskví) typická broskvová vůně je využívána i v kosmetice (parfémy) stejně jako omlazující účinek broskví (pleťové masky, krémy…) v potravinářském průmyslu je zase využívána při výrobě čajů, limonád, žvýkaček… |
obsahové látky | obsahují až 88 % vody – dále sacharidy, vlákninu, vitamíny (C, B, E, provitamín A, niacin…), jsou také bohatým zdrojem draslíku, vápníku, železa, zinku, hořčíku, fosforu … |
účinky | díky obsahu minerálů udržují pravidelný srdeční rytmus, a protože mají zanedbatelné množství sodíku, podporují srdeční činnost a pomáhají v prevenci vysokého krevního tlaku, vitamíny A, C, E jsou přírodní antioxidanty, které chrání arteriální stěnu, broskve jsou doporučovány při jakékoliv srdeční nedostatečnosti, jsou také mírně močopudné |
zajímavost | broskve mají uklidňující účinky, odstraňují stres a zlepšují náladu (je to díky niacinu), jsou také doporučovány při redukční dietě – rychle vyvolávají pocit sytosti |
