ŠKŮDCI NA POKOJOVÝCH ROSTLINÁCH – 2   

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Podle zájmu, který vyvolal dotaz paní Benešové je vidět, že škůdci pokojových rostlin nás dovedou skutečně potrápit.
Minule jsme se věnovali třásněnkám, dnes se podívejme na MŠICE.

Mšice (Aphidoidea) jsou velmi drobný hmyz (měří od 0,2 do 1cm) hruškovitého tvaru se sosáčkem, kterým nabodnou rostlinky a poškozují je sáním šťáv. Listy rostlin bývají znetvořené, výhonky a květy zakrňují.
Jejich zabarvení je nejčastěji zelené, ale i hnědé, oranžové, červené či bílé. Některé druhy jsou pokryty popraškem nebo chomáčkem lepkavé látky, kterou vylučují – říká se jí medovice (ta chutná mravencům, včelám i mouchám).
Bezkřídlé samičky „zakladatelky“ se vylíhnou z vajíček, která přezimovala, a bez páření pak rodí živá mláďata…a tak vznikne několik generací. Když se objeví okřídlení, přelétnou na jinou rostlinu a vytvářejí další generace. Rozmnožují se velmi rychle, a pozor prospívá jim suchý vzduch.
Mšice mohou být podobně jako třásněnky přenašeči různých chorob. U nás jich žije asi 850 druhů.
Napadenou rostlinu přesuneme na chladnější a vlhčí místo. Zkusíme nejprve bio postřik mýdlovým roztokem nebo česnekovým výluhem. Pokud je výskyt mšic rozšířený, musíme přistoupit k chemické ochraně – vyzkoušíme například přípravky Aztec 140 EW nebo Mospilan 20 SP… Bohužel mšice rychle získávají i proti těmto postřikům imunitu.
Přírodním predátorem mšic jsou slunéčka sedmitečná (i s larvami), vosička – správně pestřenka, nebo také zlatoočka obecná.