Pan Josef Juroš poslal do redakce dotaz: Dobrý večer, chtěl bych Vám poděkovat za zasílání ZT a poprosit Vás o radu. Máme dva vzrostlé ořechy (vysoké asi 8 – 9 m) a potřebovaly by prořezat. A tady je problém: ve které roční době je to nejvhodnější? Možná by to zajímalo i ostatní čtenáře jak na řez ořešáku. Mnohokrát děkuji.
Ořešák vlašský (Juglans regia)
se nemusí nijak prořezávat (prořezávání nemá vliv na větší úrodu). Mohutné stromy však zabírají dost místa a potřebujeme tedy zmenšit jejich korunu. Neměli bychom však zapomínat, že silným řezem většinou podpoříme tvorbu dalších nových výhonů.
Zimní a jarní řez nepřichází v úvahu. Kdybychom prořezávali na jaře, ořešák by mohl hodně „krvácet“ a rány by se staly vstupní branou různých chorob. Nejvhodnější dobou na prořezání je tedy nejspíš pozdní léto – doporučovanými měsíci jsou srpen až září (nejlépe po opadání plodů). Je to proto, že se řezné rány v tomto období nejlépe hojí, přesto je však raději ošetříme štěpařským voskem, stromovým balzámem, případně barvou (Latex, Balakryl). Stromy můžeme v těchto měsících prořezat i silně, odstranit větší větve, otevřít tak korunu ke slunci. Přitom odřízneme i větve poškozené, zaschlé nebo nemocné.