POZNÁVÁME PLODY – GRAPEFRUIT

In Ovoce, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zdraví by walsla

GRAPEFRUIT
latinsky Citrus paradisi
jiné názvy původní anglický název grapefruit u nás zdomácněl
jeho doslovný překlad grape/fruit – je hroznové ovoce
setkáváme se spíš se zkrácením pojmenováním grep, grejp, ale i grejpfrút
rostlina Citrus paradisi – subtropická rostlina pocházející z Karibiku se dnes pěstuje také v Americe (Brazílie, Argentina, Kalifornie…), v Asii (Turecko, Izrael…), Africe (Jihoafrická r.), Austrálii, a dokonce i na evropském kontinentě (Španělsko)
je vlastně křížencem jamajské odrůdy pomeranče (C. sinensis) a indonéského pomela (C. maxima)
strom vysoký kolem 5 až 6 metrů (ale objevují se i s výškou 15 m), má tmavě zelené úzké dlouhé – neopadavé listy
na 1 stromě se za rok urodí až 700 grepů
popis plodu grapefruit je plod stromu Citrus paradisi
nahořklá šťavnatá dužina je ukryta pod silnější žlutou slupkou, je velký 10 – 15 cm
mohou si lišit barvou dužiny i sladkostí
a může být v barvě žluté, červené, růžové a bílé – liší se i sladkostí
odrůdy grap má mnoho odrůd – rozdělují se podle barvy dužiny, ta může být bílá, žlutá, oranžová i růžová
z nejčastěji pěstovaných odrůd je to např. Star Ruby (s typickou nahořklou příchutí), Marsh (s tuhou hladkou kůrou žluté barvy s hnědými skvrnkami), Ruby Red (se šťavnatou růžovou dužinou), Rio Red (s tenkou kůrou), Cant (oblíbená v Austrálii),
Redblush (se zelenou kůrou)…
chuť šťavnatý grep má osvěžující jemně sladko-hořko-kyselo-trpkou chuť (původně byla chuť hořkokyselá, sladkost se podařilo dopěstovat později)
chuťově nejméně výrazné jsou grepy s bílou dužinou, nejlépe chutnají červené a růžové
konzumace grepy jíme čerstvé, ale výborné jsou i v kompotech,
vyhledávané jsou džusy, šťávy, koncentráty a míchané nápoje
dužinu používáme také do salátů ovocných i slaných pikantních, na ozdobu dezertů, masových i rybích pokrmů
obsahové látky grap obsahuje velké množství vody, vitaminů (hlavně C, B1 a K), minerálů (především draslík, vápník fosfor, hořčík a železo), dále flavonoidy, glykosid naringin, pektin, kyselinu galakturonickou, vlákninu, proteiny, sacharidy, limonoidy (základ citrusových plodů)
grepová semínka obsahují antibiotické a fungicidní látky
účinky grep má velmi příznivé účinky na organismus, dokáže zlepšit naši náladu,
zvyšuje obranyschopnost, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a rozpouští vápenaté usazeniny v cévách, častá konzumace snižuje riziko rakoviny plic a žaludku (hlavně ty s dužinou růžovou a oranžovou)
pomáhá při křečových žílách i hemoroidech, stabilizuje střevní flóru
pomáhá odstraňovat kyselinu močovou z organismu, snižuje hladinu tuků v krvi, proti karcinogenní účinky má grep díky limonoidům
extrakt z grepových semínek pomáhá v boji proti virům, plísním, bakteriím, zklidňuje trávicí ústrojí, používá se na průjem, nadýmání i zácpu, potlačuje nejrůznější infekce (močových cest, dýchacích cest, uší…)
limonoidy Limonoidy jsou přírodní látky. Oproti jiným protirakovinným lékům nejsou toxické a nezpůsobují žádné bolesti pacientům. To je jejich nedocenitelný potenciál,” uvedl doktor Ed Harris z texaského Výzkumného zemědělského ústavu.
“Citrusové plody jsou obrovskou zásobárnou protirakovinných látek. Limonoidy se vyskytují jen v citrusových plodech. Nenajdete je v jiném ovoci ani zelenině,” upozornil Harrisův kolega Bhimu Patil.
zajímavosti grepy se původně pěstovaly jen jako okrasné rostliny (pro plody se začaly pěstovat až v 19. století)
vypijeme-li každé ráno nalačno sklenice grapefruitové šťávy, zvýšíme detoxikační schopnosti organismu

Související články