DUBEN NA ZAHRÁDCE

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Měsíc duben pomalu končí, což se nedá říct o práci na zahrádce – tam je všechno v jarní náladě a zahrádkář pozoruje, pracuje, roubuje, čistí, likviduje pampelišku, volí správný postřik…

Při ošetřování stromků prohlížíme i kůru. Někdy se stává, že tepelné rozdíly mezi mrazivou nocí a slunečním dnem (zejména koncem zimy) poškozují kůru mladých stromů, kůra pak praská – odřízneme namrzlé větve i poškozenou kůru a ošetříme.
Na ovocných stromech a keřích se už mohou objevovat mšice (zvláště pokud jsme neudělali předjarní ošetření chemickými přípravky) – jakmile je objevíme, provedeme chemický postřik (Pirimor, Sumithion, Karate apod.).
Pozornost věnujeme i zduřeným pupenům rybízu – mohl by tam být usazen roztoč rybízový – napadené pupeny odstraníme.
Letorosty, listy a květní pupeny jabloní a hrušek napadené padlím a strupovitostí odstřihneme.
Padlí a strupovitost se nedá léčit, je třeba jí jen předcházet.
Ještě před květem, ale zejména po odkvětu, je můžeme ošetřit chemickými přípravky např. Sulik, Thiovit, Karatay, Rubigan, Novozir, Dithane apod.
Můžeme začít s roubováním (jabloně, hrušně a kdoule) – nejvhodnější období na roubování je, pokud začne masově kvést pampeliška.
Koncem dubna začínáme opatrně okopávat zeleninu vysetou na jaře. Značkovací plodiny nám už ukazují, kde jsou řádky mrkve, petržele a cibule.
Vytrvalé plevele hned zlikvidujeme (pýr, pampelišku…), ostatní můžeme nechat ležet na záhonku.
Proti rané červivosti švestek a jabloní, kterou způsobují pilatky, se pojistíme důkladným chemickým postřikem hned po odkvětu (např. přípravky Sumithion Super nebo Zolone EC…)
Koncem dubna bychom mohli (ovšem s rizikem) zasít i některé teplomilné zeleniny, např. fazole keříčkové (na lusky), okurky salátové a nakládačky a několik kusů celeru (hustší na nať) a několik rajčat časných kultivarů.
Předpěstované rajčata, papriku a okurky začínáme vysazovat do pařenišť, fóliovníků a skleníků. Při velmi rané výsadbě riskujeme poškození rostlin nízkými teplotami nebo nočními mrazíky.
Od poloviny dubna je nejvhodnější termín pro setí okurky nakládačky. Časná setba nebo rychlení předpěstováním sazenic může pomoci vypěstovat okurky bez ohrožení plísní okurkovou. Osvědčuje se přikrýt záhon černou folií, nebo pěstování na svislé konstrukci.