NÁŠ BOJ S PLEVELEM ZAČAL…   

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna, Recepty by walsla

S jakým plevelem se můžeme na zahrádce právě setkat? Pojďme se na něj podívat.
Hned v předjaří nás vítá třeba ptačinec, začíná vykukovat kopřiva, ale i krásná sedmikráska…
Co je tedy vlastně plevel?
Je to vlastně každá nechtěná rostlina – ta, která nám roste na zahrádce, aniž bychom ji tam chtěli, a my s ní svádíme boj a hubíme ji. A tatáž rostlina může být jinde pěstovaná jako užitková či okrasná. Plevelem se dokonce zabývá věda, říká se jí herbologie. Zahrádkáře bude zřejmě nejvíce zajímat jaký je a plevel jednoletý a vytrvalý, a jaký je způsob jeho rozmnožování – aby věděli, jak s ním bojovat.
PTAČINEC ŽABINEC (Stellaria media) – daří se mu všude dobře, je jeden z prvních, které nás na záhoncích vítají, je to rostlinka poléhavá s drobnými bílými kvítky. Přestože se dobře odstraňuje, má veliké množství semínek a navíc v půdě vytváří souvislé porosty, takže se objevuje zas a zase.
Musíme ale připomenout, že ptačinec má vysoký obsah vitamínu C a E, tříslovin, saponinů, hořčin, draslíku, hořčíku…Jeho šťáva je močopudná, užívá se při léčbě tuberkulózy, na ekzémy, tiší revmatické bolesti…
A protože je zelený skoro po celý rok, můžeme využít ptačinec v kuchyni – připravujeme z něj salát, nebo nasekanou nať použijeme na chleba s máslem nebo třeba do pomazánek (podobně jako řeřicha).