Prosím, nemohli byste uvést, co se dávalo do májového nápoje – zajímal by mě postup výroby a jeho užití. Děkuji Zuzana W.
Hieronymus Bock (německý lékař a botanik 1554 – 1554) sepsal svůj Herbář – Keutterbuch v roce 1539 ve Štrasburku a popsal v něm na 700 rostlin – mezi nimi najdeme také mařinku vonnou a z ní uvedený nápoj. Do májového nápoje se někdy přidávaly kromě mařinky také například žindava, kuklík… namáčely se v bílém víně a nápoj se pak užíval na „čištění krve, osvěžení srdce a otevření zacpaných jater“.
MÁJOVÝ NÁPOJ LÁSKY
Necháme vychladit lahev bílého případně růžového vína. Nasbíráme si 10 – 15 mařinkových natí a necháme několik hodin zvadnout, aby se uvolnilo výrazné aroma. Pak mařinku vložíme do vychlazeného vína a přidáme nakrájený pomeranč. Znovu dáme vychladit.
Pak naléváme do sklenic spolu s vychlazeným šampaňským a užíváme si krásu a dary naší přírody.
Nápoj se má pít v máji – měsíci lásky, je osvěžující, uklidňující a… vynikající.