MĚSÍC VHODNÝ PRO MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Měsíček zahradní (Calendula officinalis) – tato odolná jednoletá rostlina není vůbec náročná na pěstování a pro její pěstování se může rozhodnout i méně zkušený zahrádkář. Nejenže nás potěší svými zářivými barvami, ale je přímo magnetem pro včely i motýly.
Má i léčivé účinky, je jedlý, takže okvětní lístky měsíčku můžeme přidat do salátů, dále je lze přidat do koupele a tak dopřát pokožce zvláštní péči.
Pěstovat měsíček je opravdu hračka. Jde o ideální kytku – nevyžaduje totiž téměř žádnou pozornost, je odolná a má velká semínka, která svým vzhledem připomínají housenky. Nejkrásnější měsíčky budeme mít, když semínka zasejete právě v tomto měsíci (začít můžeme koncem března, během dubna a ještě maximálně začátkem května).
Vybereme jim slunné místo, odstraníme z něj plevel, uděláme mělké brázdy (hluboké asi 1 centimetr) a s rozestupem asi 10 centimetrů vysazujeme semínka – všechna pak přikryjeme zeminou. (Je možné dávat semena po 4 – 5, ale pak je musíme vyjednotit.) Pokud je půda suchá, semínka zalijeme a zaléváme je i během klíčení. Rostliny by měly vyklíčit asi za dva týdny.
Kvete neúnavně po celé léto až do podzimu a jeho květy tvoří paprskovitě uspořádané okvětní lístky, masité listy jsou středně zelené. Sklízíme od června do září, a to celé rostliny nebo jen okvětní lístky.