SAZENICE NA BALKONĚ

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Určitě už máte první sazenice a čekáte, až zesílí. Aby se tak stalo ještě dříve, než je dáte definitivně na balkon, dopřejte jim větší nádoby a ještě několik dnů na parapetu.
V polovině května velké a silné rostliny už lze vysadit do nádoby, ve které je chceme pak definitivně mít na balkoně.

Musíme myslet na to, že rajčata a papriky jsou tzv. hladové rostliny – potřebují tedy čerstvý substrát, do kterého můžeme zapracovat i ekohnojivo v podobě granulovaného hnoje.
Připravíme si nádobu, do ní dáme substrát, pak vložíme sazenici a zalijeme vodou. A opět dosypeme substrát a rostlinku opět zalijeme. Rajčatům, která to budou potřebovat, připravíme hned opěru, nebo je necháme u balkonového zábradlí, aby se o něj mohla opírat. Vysadíme je hlouběji, než byly rostlinky v předchozím květináči. Papriky vysadíme po 2 až 3 do jednoho většího květináče.

Na balkoně se bude výborně dařit i listové zelenině. Klíčí totiž dost rychle a pro svůj růst nepotřebuje příliš místa – stačí jen dřevěná bedýnka, trochu netkané látky a čerstvý substrát. Vybereme jednu nebo více odrůd (třeba mibunu, mizunu či hořčici). Dřevěnou bedýnku vysteleme netkanou textilií, nad horním okrajem bedny musí látka přečnívat aspoň o dva centimetry, aby byl okraj kraj bedýnky pořádně překrytý.

Salát má tu výhodu, že neuvěřitelně rychle klíčí, už za týden se vaše nádoba začne zelenat. Až budou mít listy tak 15 cm, můžeme sklízet první úrodu salátu. Při ručním sběru musíme dávat pozor, abychom nevytrhli salát i s kořeny, aby mohl opět dorůst.

Balkonový zahrádkář bývá obvykle i ekolog, který chce mít svou úrodu zdravou a nepoznamenanou chemickými přípravky. Jako prevenci proti napadení rostlin škůdci, je proto dobré používat přírodní věci, které příliš nevoní – afrikány, které svým aroma odpuzují hmyz.  A mají ještě jednu výhodu, a to že kvetou celou sezonu a nejsou náročné na péči. Klidně je vysaďte do nádoby k paprikám a rajčatům, nebojte se, nebudou si překážet.