ČERVENEC NA ZAHRÁDCE

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Začíná léto a s ním samozřejmě dovolené a prázdniny. Na zahrádce nám vyrostla zelenina, bobuloviny, záhony září barvami letniček a doplňují je svou krásou i trvalky.
Po časné zelenině začíná sklizeň zeleniny vysazené v květnu.
Vedle různých druhů salátu (hlávkový, ledový, římský), kapustě, květáku, rané zelí, které se sklízejí již od června, jsou nyní na řadě keříčkové fazole, včasná mrkev, jarní cibule, šalotka a perlovka, okurky, paprika a novozélandský špenát.
Rané brambory sklízíme postupně, vždy jen takové množství, jaké potřebujeme, protože se nedají dlouho uskladňovat. Správný čas sklizně je tehdy, když už slupka zpevněné ale nať je ještě zelená. Po časných bramborách je půda ve výborném stavu, je ideální pro jahody jako následnou plodinu.
Na skleníkových okurkách vyvazujeme střední výhonky na šňůry nebo pomocné tyče. Až do výšky 80 cm by se na hlavním výhonu neměly vyvíjet žádné okurky. Když výhonky dorostou až na vrchol skleníku, odstraníme i boční výhonky, které se mezitím vyvinuly, zkrátíme na 1 plod a 1 list. Nadále je pravidelně hnojíme.
Při delším trvajícím suchu důkladně zavlažujeme ovocné stromy, abychom předešli žloutnutí listů a opadu plodů. Důležité je zavlažování a mulčování půdy stromků zasazených na jaře.
Citlivé odrůdy jabloní ošetřujeme proti pihovitosti plodů listovými hnojivy se zvýšeným obsahem vápníku.
Podle předpovědí nebo průběhu počasí pokračujeme v ošetřování révy proti padlí a perenospoře.
Pokračujeme v ochraně ovocných dřevin a révy proti chloróze v 14denních intervalech listovými hnojivy s vyšším obsahem železa.
Bylinkové a smíšené záhony mohou v tomto období vypadat nudně a vyčerpaně. Po delším přetrvávajícím suchu ztrácejí rostliny vitalitu. Proto je pravidelně zaléváme (ráno, večer), případně je můžeme přihnojit na list.
Záhony stále zbavujeme plevele.
Během suchého počasí roste trávník poměrně pomalu, je třeba ho vydatně zalévat. Pokud je však vlhko, vyžaduje trávník časté sečení (necháme-li ho přerůst, hůř se seká).
V tomto období můžeme také znovu trávník provzdušnit.
Z růží odstraňujeme odkvetlé části spolu se dvěma listy. Zanedlouho vyženou nové výhonky s dalšími květinami a budou kvést až do pozdního podzimu.
Proti houbovým chorobám, zejména proti černé skvrnitosti listů růží třeba preventivně postřikovat. Pokud je déletrvající sucho, půdu večer důkladně zalijeme tak, aby rostliny zůstaly suché.
Vodnímu jezírku vypustíme polovinu vody a doplníme vodou čistou. Pokud panuje sucho a voda se z jezírka vypařila, musíme ji také doplnit (nejlépe když na hadici nasadíme rozprašovač, aby se voda v jezírku provzdušnila).