UŽ JSTE OCHUTNALI DENIVKU? – ANEB ČTENÁŘI SE PTAJÍ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Ze Slovenska přišel zajímavý dotaz: Dobrý deň, niekde som čítala, že DENIVKA (Hemecorallis) je jedlá. Ak je, čo – aká časť a akým spôsobom? Ďakujem Kulichova.

O denivkách jsme psali v 28. čísle ZT, připomeňme si, že…
DENIVKA (Hemecorallis) je oblíbenou hlíznatou či oddenkovou rostlinou, kterou často vidíme na zahrádkách i v parcích. Tenké dlouhé listy a z nich na dlouhých stoncích vyrůstá několik krásných, velikých květů – vyskytují se v nejrůznějších barevných odstínech od žluté, přes oranžovou, po červenou Jak napovídá její název – je to rostlina jednoho dne: Tedy 1 její květ vydrží kvést 1 den, ale denivka má naštěstí na jednom stvolu květů několik (může se jich utvořit až 50) a kvetou v různou dobu, proto se z ní můžeme těšit po celé léto.
A jak je to tedy s naším jídelníčkem? Ochutnejte – uvidíte. Chutná totiž křehce, neopakovatelně, báječně. Její chuť je překvapivě lahodná, šťavnatá.
Můžeme jíst celé květy, poupata, nebo jen korunní plátky. Čerstvými květy lze zdobit lehké letní moučníky či sorbety, přidávat je do salátu, nebo je jednoduše naplnit: našlehanou pomazánkou, kousky kuřecího masa, taveným sýrem, ricottou, celerem…
Sušené květy denivky jsou známým kořením vietnamských polévek – stačí jen posbírat zavadlé spadané květy a usušit je. Například sušené květy denivky plavé (H. fulva) se dováží až z Orientu.
Konzumovat můžeme i mladé výhonky listů, jedinečnou chuť mají i povařené kořenové hlízy…