Posílám recept na ŠTĚDRÁK – tedy štědrovečerní skládaný koláč, který pekla naše babička. V naší rodině je velmi oblíbený a chutná i návštěvám. Hezké Vánoce přeju čtenářům i redakci, Růžena.
Co potřebujeme
1000 g hladké mouky, 30 cl mléka, 120 g másla, 100 g cukru, 40 g droždí, 3 žloutky, citronová kůra, sůl
náplň švestková: 200 g povidel + citronová kůra
náplň ořechová: 180 g mletých ořechů, 20 cl mléka, 30 g strouhanky, 80 g cukru, vanilka + citronová kůra – ořechy spaříme mlékem a přimícháme ostatní ingredience
náplň maková: 200 g mletého máku, 20 cl mléka, 120 g cukru, 10 g másla, vanilka + citronová kůra
– svaříme mléko s mákem a přidáme ostatní
náplň tvarohová: 300 g tvarohu, 80 g cukru, 80 g másla, 20 g rozinek, 2 žloutky, vanilka + citronová kůra + sníh z 2 bílků
Jak na to
Vypracujeme polotuhé těsto a necháme ho vykynout. Pak jej rozdělíme na 5 dílů. Ze 4 rozválíme placky, pátý díl použijeme na mřížku.
První vyválenou placku dáme na vysoký plech (pečící papír) – na ni položíme švestkovou náplň – na to dáme druhou placku a náplň ořechovou – další placka a na ni maková náplň – na poslední placku přijde náplň tvarohová. Navrch uděláme mřížku (mřížkový koláč) a potřeme je rozšlehaným vajíčkem (nebo jen bílkem).
Pečeme pomaleji při teplotě asi 175 °C.