Zdravím redakci ZT a Vám i ostatním čtenářům posílám recept na báječné pečené masíčko, které jsem upekl pro své přátele…a asi jim chutnalo, protože nic nezůstalo. Miroslav
Co potřebujeme
1,25 kg plecka nebo krkovice, trochu sádla nebo oleje, 3 cibule, 8 až 10 stroužků česneku
sůl, kmín, pepř, grilovací koření, hladká mouka, anglická slanina, voda nebo vývar (z masa či masoxu)
Jak na to
Maso rozkrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Do pekáčku (nebo plech s vyšším okrajem) dáme trochu sádla nebo oleje a cibuli nakrájenou na měsíčky.
Hladkou mouku smícháme s grilovacím kořením a maso v ní pěkně obalíme – přendáme na plech, posypeme kmínem, přidáme i plátky nebo kousky anglické slaniny (chceme-li mít hustší šťávu, nasypeme trochu mouky i mezi maso).
Maso podlijeme vodou nebo vývarem (tolik, aby bylo zalito asi do třetiny), přikryjeme poklicí případně alobalem a pečeme 60 – 70 minut při 200 °C. Občas maso zkontrolujeme a případně podlijeme šťávou z pekáčku. Pak odkryjeme a dopečeme ještě nejméně 20 minut (teplotu můžeme zvýšit na 220 °C), aby se utvořila ta vynikající kůrčička.
Podáváme s brambory, bramborovou kaší, vhodné jsou ale i hranolky, knedlík (bramborový, houskovým…) a můžeme k tomu uvařit i zelí.
Masíčko je vynikající i studené s chlebem a okurčičkou.