túje

Túje sázené v řadě do živého plotu.

JAK NA TÚJE V ŽIVÉM PLOTĚ? DOTAZ ČTENÁŘŮ  

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Dobrý den. Mohli byste napsat, jak se starat o túje a jaké jsou druhy tújí? Rozhodli jsme se, že kolem zahrady vysázíme plot z tújí. Prosím o radu, jak se o ně postarat, aby nám zajistili plánované soukromí. Děkuji M. Zúbková.

Dekorace a soukromí

Živý plot tvoří nejen výraznou dekoraci zahrádky, ale zároveň má i důležitou funkci zajistit nám určité soukromí. Izolovat od hluku a prachu, chránit před větrem či zvědavými sousedy. Pokud chceme vysázet zvolené rostliny právě teď, bude trvat několik let, než nám zajistí požadovaný kryt. Budeme čekat dost dlouho, než se z nakoupených sazeniček stanou vysoké husté keře či stromy splňující naše představy. Nesmíme také zapomenout, že je třeba rostliny stále sestřihávat a krátit, aby dostatečně zhoustly. Aby naše zelené oplocení splnilo svůj účel, mělo by být vyšší než 1,5 m, ale příliš vysoký plot by mohl příliš zastiňovat zahradu nám i sousedům.

Druhy tújí

  • Zerav západní Smaragd (Thuja occidentalis Smaragd) – jedna z nejpěknějších a také nejčastěji vysazovaných tújí na živé ploty, působí elegantně, je hustá, má krásnou sytě zelenou až smaragdovou barvu – roste poměrně pomalu (na 1 metr se sází 2 ks).
  • Zerav západní Brabant (Thuja occidentalis Brabant) – roste rychleji (roční přírůstky jsou cca ½ m ročně), musíme ji častěji stříhat.
  • Zerav východní (Thuja orientalis) – snese i sušší stanoviště, má svislé větvičky, v zimě se zabarvuje do rezava (zjara zase zazelená).
  • Zerav západní Holmstrup (Thuja occidentalis Holmstrup) – oblíbená odrůda – pomalu rostoucí, přesto ji musíme každoročně stříhat – její jehličí tvoří kornoutky, řez provádíme během června, má ráda slunné stanoviště, vlhkou, mírně kyselou a humózní půdu.