VŘESOVEC PRÝ ROZDÁVÁ ENERGII

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Na jaře je VŘESOVEC PLEŤOVÝ nebo také V. ČERVENÝ (Erica carnea) celý zahalen bílými, růžovými nebo fialovými zvonkovitými květy – jeho listy pod záplavou jemných kvítků zcela zanikají.
Vřesovec je stálezelený keř, pěstuje se jako nízká okrasná dřevina. Výborně se hodí do skalek či vřesovišť, do předzahrádek, ale také do záhonů, kde se krásně doplňuje s nižšími jehličnany.
Je nenáročný, poměrně rychle doroste do své výšky 30 cm, ale přitom není rozpínavý, do okolí se nijak nerozrůstá.
Zasadíme jej i s kořenovým balem na slunné místo, do mírně kyselé humózní půdy. První 2 roky je pro něj důležitá zálivka – hlavně v horkém létě.
Po odkvětu jej hlouběji seřízneme, aby v příštím roce ještě bohatěji kvetl (kvete od prosince až do dubna).
Má mnoho zajímavých kultivarů s různými barvami květů i listů – například:
Alba – s bílými květy, Anne Sparks – květy růžové a listy bronzově červené, Aurea – světle růžové květy a žluté listy, December Red – s tmavě zelenými listy a růžovými květy, Foxhollow – žlutooranžové listy a květy světle růžové, Golden Starlet – listy žluté, květy čistě bílé, Chalanger –tmavě zelené až bronzové listy, květy purpurové, Isabel – s bílými květy, King George – s růžovými květy, Kramer´s Rote – listy tmavě zelené a květy růžově červené, March Seedling – bohaté, světle růžové květy, Praecox Ruby –květy tmavě růžové, Snow Queen – bílé květy, Springwood Pink – světle růžové květy a tmavě zelené listy, Springwood Spangles – tmavě zelené listy a purpurově růžové květy, Springwood White – listy světle zelené a květy bílé, Vivellii – listy bronzové, květy tmavě červené, Whisky – květy tmavě červené a listy žluté až oranžové, Winter Beauty – listy tmavě zelené a růžově purpurové květy, Winter Snow – listy zelené, květy bílé