ZELENÁ JE DOBRÁ    

In Bylinky, Okrasná zahrada by walsla

Je nejvyšší čas nahradit sušené koření čerstvými zelenými bylinkami.
Čím více zelené, tím více chutí a vůně se dostane do našeho jídla. Ve francouzské nebo italské kuchyni se bez bylinek neobejdou, ale naštěstí už i u nás mají bylinky v posledních letech ZELENOU.
Jídla ochucená bylinkami a správným kořením navíc omezují použití tuku, ale díky své vynikající chutí nemusíme tolik solit a sladit – a navíc barevné a voňavé jídlo hezky naservírované nás nejen potěší, ale i na delší čas zasytí.

Zelená za oknem či na balkoně
Abychom si vypěstovali bylinky, nemusíme mít ani zahrádku, stačí květináč či jiná vhodná nádoba na balkoně nebo na širším okenním parapetu.
A protože je právě to nejvhodnější období na výsev či výsadbu (to, co teď zasadíme, “vyraší” už za necelý měsíc), můžeme se do toho bez obav pustit. (A pokud nemáme zkušenosti, můžeme si sazeničky koupit.)

A jak si založit bylinkovou minizahrádku?
Nejprve si rozmyslíme, které bylinky chceme pěstovat a co potřebují.
Například heřmánek, šalvěj, levandule, měsíček a mateřídouška potřebují více místa. Raději proto pro ně zvolíme větší a hlubší květináče.
Naťovým bylinkám, jako bazalce či mátě, se bude dařit i v menším množství zeminy.
Bylinky musíme pravidelně stříhat a odebírat jim listy, čímž podpoříme jejich růst.
Co se týče hnojení, odborníci ho příliš nedoporučují, raději ať mají rostlinky ne příliš reprezentativní vzhled, než by je měly znehodnotit chemikálie.
Také se zaléváním musíme zacházet jemně a opatrně, většina zelených rostlinek totiž nesnáší přemokření.