zdroj Pixabay

ROZKVETLA MI KANA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Ráda bych se pochlubila. Už pár let se snažím získat kanu, poštěstilo se mi teprve letos. A ona mi nádherně rozkvetla. Zdravím redakci i čtenáře. J. Šavrdová

KANA i KANNA nebo také DOSNA (Cana indica) je nádherná dekorativní rostlina, která do každé zahrady vnese trochu exotična, jak by ne, pochází totiž z Jižní a Střední Ameriky a jižní Asie.
Z dužnatého oddenku vyrůstá zelená lodyha (dosahuje do výšky až 180 cm), kterou objímají hladké dlouhé listy. Květy jsou v barvách od žluté, přes oranžovou až po karmínově červenou.
Kana se rozmnožuje rozdělením oddenku nebo semeny.
A protože není v mrazuvzdorná, musíme ji na podzim před prvními mrazíky vyndat ze země, nechat oschnout, očistit a uskladnit na suchém, chladném místě.
Na jaře ji rychlíme a připravíme na novou sezónu – asi v březnu ji zasadíme do nádoby a v teplém skleníku necháme napučet. V květnu, jakmile pomine nebezpečí ledových mužů, ji můžeme vysadit na stanoviště.

Má ráda slunce, propustnou výživnou půdu, dostatečnou zálivku a občasné přihnojení.
Její krása vyniká jako solitéra, ale nádherná je ve skupinkách a potěší Vás i v nádobě na terase…

(Název je odvozen z řeckého CANNA = trubka – podle tvarů květů,  INDICA pravděpodobně připomíná známý omyl mořeplavce Kryštofa Kolumba.)