ZKUSTE SI VYROBIT CHUTNÝ MOŠT

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Na zahrádkách nám začínají zrát jablka a hrušky, a je tedy nejlepší čas začít přemýšlet o jejich zpracování. Ideální způsob jak úrodu využít s co nejmenší ztrátou je právě moštování.

Plody důkladně přebereme a vytřídíme všechny hnijící i poškozené, prodloužíme tak trvanlivost moštu, který nám pak vydrží déle čerstvý a lahodný.
Ovoce ve větší nádobě omyjeme a zbavíme všech nečistot.
Omyté a okapané plody jsou již připravené ke zpracování v drtiči.
Na trhu najdeme několikdruhů mechanizmů drcení – vybíráme hlavně podle objemu naší úrody.
Drtič na ruční pohon je sice levný, ale drcení je velmi pracné.
Drtič, na který se dá připojit běžná vrtačka, zvolíme, pokud si chceme ušetřit práci. Sami si pak můžeme určit požadovanou strukturu drtě a navíc – vše je hotové během několika minut!
Lis na ovoce je další volbou, pro kterou se rozhodneme, sklízíme-li větší množství jablek a hrušek. Při jeho koupi dbáme především na nezávadnost materiálu. Šťáva je totiž agresivní a je dobré, aby nepřišla do přímého styku s kovem. Nejlepším materiálem je tradičně používané tvrdé dřevo nebo nerez.
Oslovit můžeme některého z českých výrobců lisů, kde je kvalita garantovaná – pak už jen stačí vybrat si vhodnou velikost.
Velmi dobrým tipem je použití speciálního textilního sáčku, který se vkládá do koše lisu na ovoce. Látka je totiž perforovaná a zachytí větší kousky dužniny – mošt je pak zbavený hrubších kousků a případných zbývajících nečistot.
Mošt v lednici vydrží zhruba týden, můžeme ho ale i zamrazit nebo plnit do lahví a zavařit.