JAK NA ZAHRADNÍ EXOTIKU

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Dobrý den, prosím poraďte, co dělat s krásným stálezeleným keřem – jmenuje se fotini. Dostala jsem ho od kolegyně k narozeninám a vysadila na zahrádce. Potřebuje nějkou ochranu proti mrazu? Díky Vlasta.

Jako paní Vlasta i mnozí další zahrádkáři se již odvážně pustili do pěstování zajímavých exotických rostlin. Kdo by také odolal široké nabídce zahradnictví, kde se právě teď na podzim objevuje mnoho nových mladých exemplářů méně známých zato však velmi dekorativních rostlin – listnáčů většinou stálezelených, okrasných trav, půvabných trvalek, ozdobných keřů a stromů.
Zpravidla jsou určeny jen ke krátkodobé dekoraci, ale pokud se jim budeme náležitě věnovat, mohou se uchytit v zahradě případně ve vegetační nádobě a stát se zajímavým okrasným prvkem.

V zásadě platí, že čím pozdější je výsadba, tím menší je šance, že se rostlina ujme.
Důležité je rostliny po výsadbě pravidelně zalévat a pokračovat v tom i během zimy samozřejmě ve dnech, kdy nemrzne.
Mladým rostlinám zajistíme zimní ochranu (mulčem, vrstvou kůry, chvojím, netkanou textilií…).
V poslední době se s oblibou vysazuje právě FOTINIE (Photinia fraseri), říká se jí také BLÝSKAVKA či BLÝSKALKA.
Je to středně velký pěkný stálezelený keř s podlouhlými lesklými listy, které při rašení svítí zářivě červenou, později vínovou. Kvete začátkem jara.
Potřebuje chráněné stanoviště na slunci či v polostínu, má ráda vlhkou, ne však zamokřenou výživnou půdu.
Její barvy vyniknou v blízkosti jiných stálezelených keřů, nejlépe se zelenými listy, aby barevný kontrast dobře vynikl.
Přestože je dřevina mrazuvzdorná (vydrží i -21 °C), mladý keř, který jsme teprve letos vysadili, musíme před zimou dobře ochránit: Okolí namulčujeme silnější vrstvou kůry, případně fotinii zakryjeme netkanou textilií.
V zimě, když nemrzne, ji hojně zaléváme. Pokud by tuhá zima fotinii poškodila, můžeme ji na jaře bez obav sestřihnout – znovu obrazí.