MRAZUVZDORNÉ PALMY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Rozhodujeme se, jestli si vysadíme na zahradu palmu – a případně jakou. Článek „Palma v našich krajích“ nás zaujal, ale vlastně jsme se nedozvěděli, jaký druh volit. Nemohli byste k tomu dodat ještě něco bližšího a třeba i zkušenosti ostatních? Palmám zdar, Jana a Pavel

Mrazuvzdorných palem – které by mohly dobře prosperovat v našich podmínkách, je v nabídce zahradnictví dost. Vybrali jsme například:
PALMA KONOPNÁ (Trachycarpus fortunei)
Pochází z Himaláje, kde se v dlouhých a tuhých zimách stačil dobře otužit – přežije bezproblémově mrazy do -17 °C.
Jeho atraktivní vzhled podtrhují velké tmavozelené listy vyrůstající z pevného kmene. Výška palmy 7 až 10 metrů.
Pokud by nám okrasné listy přece jen omrzly, nemusíme se obávat – na jaře vyrostou nové. Jeho roční přírůstky mohou být až 15 nových listů a kmen zesílí až o 10 cm.
Vyhovuje mu slunné místo a propustná humózní půda s příměsí písku.
PALMA TRPASLIČÍ (Sabal minor)
Je doma ve východní části USA – i tam jsou velké zimy, a sabal proto zvládne i -20 °C. Pro jistotu jej můžeme před velkými mrazy chránit netkanou bílou tkaninou.
Je nižšího vzrůstu (kmen má max. 3 metry), ale velké vějířovité listy modrozelené barvy vyrůstají většinou nízko u země.
Také tato palma má ráda světlo, ale raději bez přímých slunečních paprsků, zato vyžaduje častou zálivku (hlavně v horkých letních dnech).
JUBAEA ČILSKÁ – JUBAEA MEDOVÁ (Jubaea chilensis)
Doma v Chile může dosáhnout obrovské výšky (až 22 m), i když roste poměrně pomalu. Má hladký kmen a bohatou korunu dlouhých listů, dozrávají na ní žluté jedlé plody. Své jméno získala díky vylučování tzv. „palmového medu“.
Její mrazuvzdornost znamená odolávat až do -19 °C.
Vyhovuje jí přímé slunce a propustná půda, o zálivku se starat nemusíme – je spíš suchomilná.
NANNORRHOPS RITCHIANA
Pochází z horských oblastí Pákistánu, asi proto je její odolnost vůči mrazům značně vysoká, až do -23°C (zvládne dokonce i průdké změny teplot, což je v našich pomínkách také důležité).
V dospělosti může dosáhnout až 7m, ale zaujme nás hlavně svými jemně namodralými lesklými kožovitými listy.
Není nijak náročná na půdu, vyhovuje jí propustná písčitá, dobře odvodněná – sušší půda je důležité na bezproblémové přezimování.
RHAPIDOPHYLLUM HYSTRIX
Je to palma nejodolnější, nejmrazuvzdornější – vydrží totiž -28°C. Pochází z jihovýchodní části USA, ale díky své odolnosti ji pěstují dokonce i v Kanadě.
Vytváří keřovité shluky, a abychom získali klasický palmový vzhled s kmenem, můžeme její odnože odřezávat. Je to nízká palma (dosahuje výšky jen do cca 2 metrů s dlanitými listy.
Má samozřejmě ráda světlo a slunce, půdu pro ni volíme lehčí, odvodněnou, spíš sušší.