zdroj: Pixabay

ZDRAVÉ, VÝŽIVNÉ I DOBRÉ … TO JSOU OŘECHY (2)

In Ovoce, Poradna by walsla

Ořechy jsou cenným zdrojem výživných látek. Požívají se jednak jako potravina, jednak jako surovina při přípravě nejrůznějších jídel – nejčastěji pečiva a cukrářských výrobků, ale i do salátů, nádivek apod. Pro všechny druhy ořechů platí, že jsou zdravé ve svém přirozeném stavu, ale jíst bychom je měli vždy s mírou: hrst, nanejvýš dvě hrsti vyloupaných plodů.

Pochutnejme si na exotické pinii, kešu, para ořechu, kokosu, pistácii či pekanu

Piniové oříšky jsou semena borovice pinie.
Obsahují hodně bílkovin, vitamínů skupiny B, železa a zinku. Pomáhají snižovat cholesterol, uklidňují při stresu a depresi. Podporují spalování tuků, proto se stejně jako burské oříšky doporučují při redukčních dietách.
Kešu oříšky jsou nažky ledvinovníku západního.
Jsou bohaté na železo, zinek, hořčík, neb vitamin C. Pomáhají při revmatických bolestech, zlepšují naši paměť i imunitu. Doporučená denní dávka činí asi 35 gramů.
Para ořechy jsou semena juvie ztepilé.
Jsou kaloricky velmi výživné, obsahují 70 % tuků, ale také množství vitamínů (A, B, E, D) a minerálních látek (selen, hořčík, železo, draslík, vápník…) Právě díky selenu jsou para ořechy významnou ochranou před rakovinovým nemocněním. Snižují hladinu tuku a cholesterolu, prospívají také cévám, vyživuje a obnovuje pokožku, působí jako prevence srdečních chorob či cirhózy jater. Jíst je můžeme také jen v omezeném množství – jen několik jader denně.
Kokosový ořech je plod kokosovníku ořechoplodého.
Je vydatným zdroje energie. Obsahuje 60 % tuku, vlákninu, vápník, draslík, proteiny i vitamíny. Konzumuje se syrový i sušený, známé je kokosové mléko i kokosová voda, použití má v kosmetice i v kuchyni.
Pistáciové oříšky jsou plody pistácie pravé.
Svou výraznou chuť získávají až pražením. Snižují cholesterol, cukr i krevní tlak, mají preventivní účinek vůči rakovině. Protože obsahují kromě vitamínů také nenasycené mastné kyseliny, dovedou prý ubírat břišní tuk. Avšak pozor, při nevhodném zpracování či skladování by mohly obsahovat i karcinogeny.
Pekanové ořechy jsou jádra ořechovce pekanového.
Podobají se vlašským ořechům. Obsahují vitamíny i minerální látky . Mají protizánětlivé účinky, snižují i hladinu cholesterolu, mají dobrý vliv na srdce a cévní systém.

Pozor na alergii

Ještě bychom měli připomenout nebezpečí alergie na ořechy. Ta se projeví většinou krátce po požití a jejími příznaky může být kopřivka, svědění pokožky, otok jazyka, zažívací potíže, dráždivý kašel a další. Důležitá je rychlá reakce a pomoc postiženému.