zdroj Pixabay

AFRICKÉ FIALKY KVETOU PRAKTICKY CELÝ ROK

In Poradna by walsla

Fialka (Saintpaulia) patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny, hlavně také proto, že kvetou s menšími přestávkami prakticky po celý rok. Pochází z jižní Afriky a jméno nese po svém objeviteli německém koloniálním úředníkovi Waltru Le Tanneux of Saint Paul Illaire.

Oblíbily si je i naše babičky

Fialkám se dobře daří i v bytech s ústředním topením, jejich pěstování je jednoduché, snadno se i rozmnožují. Vybrat si můžeme ze široké škály barev a barevných kombinací od sněhově bílé, přes různé odstíny růžové, červené až po bordó, fialovou, světle i tmavě modrou. Květy mohou být dvoubarevné i žíhané, s okrajem barevným, nebo zvlněným, jednoduché či plnokvěté. Na masitých plstnatých listech, které mají srdčitý tvar, ale mohou být i vroubkované či celokrajné, rostou jemné drobné chloupky. Když jsme si fialku vybrali a koupili, nezapomeňme si ji nechat v obchodě také zabalit, hlavně v chladnějším období by mohla dostat tepelný šok.

Fialky potřebují dostatek světla, musíme je však chránit před přímými slunečními paprsky, které by mohlo zapříčinit žloutnutí listů. Květináč bychom měli občas otáčet, protože listy fialky se rády vytahují za sluníčkem.
Nejvíce jim vyhovuje celoroční teplota mezi 20 až 23 °C, neměla by nikdy klesnout pod 15 °C.
Při zalévání si musíme dát pozor, abychom nepřelili, fialky mají totiž raději sucho. Zaléváme zespodu, aby se voda nedostala do růžice listů, pak by mohla rostlina zahnívat. Zbylou vodu z misky asi po hodině vylijeme.
Chceme-li fialku rozmnožit, pak je nejvhodnější doba na jaře a začátkem léta. Stačí odstřihnout list, který dáme zakořenit do vody, a jakmile se objeví jemné kořínky, zasadíme ho do lehké, vzdušné rašelinové zeminy. Řeznou plochu můžeme ošetřit stimulátorem růstu a list zasadit rovnou. Jednou až dvakrát měsíčně použijeme hnojivo pro pokojové rostliny, nebo speciální hnojivo na fialky. Nesmíme používat lesk na listy. V zimě samozřejmě nehnojíme.