Babičky mívaly skvělé rady, škoda, že si je všechny nepamatujeme…kdybych to byl býval věděl…
Všechno bychom si zapisovali, takhle musíme lovit v paměti a dávat recepty postupně dohromady.
Naše babička dělala mimo jiné také výborné likéry, každý z nich byl na nějaký neduh.
Levandulový likér zlepšuje trávení
Pokud se rozhodneme sami si likér připravit, stačí nám:
asi 10 stonků levandule (cca 150 gramů květů), půl litru vody, 500 g třtinového cukru, 1 citron, 1 ks skořice
Jak na to
Otrháme kvítky levandule, zalijeme vařící vodou, vhodíme skořici a na mírném ohni prohříváme asi 5 minut, přidáme šťávu z citronu a ještě 5 minut necháme prohřívat.
Nechám do druhého dne macerovat, pak přelijeme přes řídké plátno (gázu, filtrační papír), přidáme cukr a pečlivě promícháváme, dokud se cukr nerozpustí. Pak hned naléváme do tmavých lahví a dobře uzavřeme.
Skladujeme jej ve tmě a chladu. Nejlépe chutná s vychlazenou sodou a citrónem.
Z levandule můžeme připravit také likér alkoholový (pro dospělé), k jeho výrobě potřebujeme:
asi 10 stonků levandule (cca 150 gramů květů), 50 g třtinového cukru, kůra z 1 bio citronu, 1 litr čistého alkoholu
Jak na to
Kvítky levandule smícháme s citronovou kůrou a cukrem, promícháme a zalijeme alkoholem.
Za občasného protřepání necháme stát na světle 4 týdny. Pak přefiltrujeme a nalijeme do lahví.
Do lahvičky můžeme přidat stonek levandule a kousek citronové kůry.
Likér pomáhá našemu trávení, navozuje příjemnou náladu. Měli bychom ho chránit před sluncem.