zdroj Pixabay

OSTROPESTŘEC JE LÉČIVÝ BODLÁK

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Mohli byste napsat něco o ostropestřci? Viděla jsem totiž u kamarádky na zahrádce bodlák, na který ona nedala dopustit. Pak jsem četla o očistě jater a žlučníku. Ráda bych se dozvěděla něco víc – o léčivých účincích či jak jej pěstovat. Děkuji Veronika, Hustopeče.

Dekorativní bodlák, který léčí

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je dekorativní bylina.
Pro mnohé zahrádkáře je to obyčejný plevel (a ještě k tomu pichlavý), mnozí jej pěstují na svém pozemku jako nádhernou okrasu a jiní se mu věnují kvůli jeho nesporným léčivým účinkům.
Jako léčivka byl používán už ve starověku, jak se dočteme ve zašlých zápisech antických lékařů.
Kdysi ve starém Římě používali jak listy, tak i kořeny, dnes jsou to kromě listů hlavně semena a plody ostropestřce.
Listy sbíráme, když jsou ještě mladé zelené, tedy před rozvinutím, plody zase krátce před dozráním.
Ostropestřec obsahuje látku silymarin jejíž účinky jsou nezbytné hlavně pro nemocná játra.
Používá se při nejrůznějších chorobách jater i při jejich regeneraci. Léčí následky po žloutence či mononukleóze, po otravách – i houbami, zbavuje játra toxických látek z potravin, léků i drog.
Je vynikajícím pomocníkem při obezitě, vylepšuje stav děložní sliznice, snižuje cholesterol, upravuje nízký tlak, chrání žíly a cévy, zlepšuje trávení… Mimo jiné také pomáhá při migréně, depresích, při závratích, astmatu i alergiích…
Prokazatelně odstraňuje následky chemoterapie.
Neměly by ho používat těhotné a kojící ženy, ani lidé se závažnými srdečními chorobami.

Užívání ostropestřce mariánského
Nejúčinnější je drcený čerstvý plod – denní dávku (4 lžičky semínek).
Připravit si můžeme i výluh: 4 lžičky plodu necháme 60 minut louhovat v 1 litru vlažné vody (její teplota nesmí překročit 40 °C, aby se neznehodnotil vzácný silymarin), pak scedíme a rozdělíme na 4 dávky (po ¼ litru).
Stejně jako při užívání drceného plodu pijeme alespoň 45 minut před jídlem a další jídlo jíme až po dalších 45 minutách (aby nebyl ostropestřec v žaludku smíchaný s jinou potravou a účinné látky se co nejlépe vstřebaly).