zdroj Pixabay

PŘÍRODNÍ DOCHUCOVADLA ZE ZAHRÁDKY

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Také jste se rozhodli žít zdravě?
Dali jste si předsevzetí a rozšířili jídelníček o dostatečné množství zeleniny a ovoce? Nesmíme zapomenout, že stejně důležité je, abychom tyto potraviny správně připravili a dobře ochutili.

Bylinky, natě, listy a vitamín C

Bylinky, které i sami vypěstujeme na zahrádce, jsou tím nejpřirozenějším a také nejhodnotnějším dochucovadlem. Pak bude snadné dodržet naše předsevzetí o zdravém stravování.

Z našich zahradních bylin využíváme nať, listy i květy.
Některé z nich jsou jemné, mírně kořeněné – využijeme je ve větším množství jak do salátů, tak při přípravě teplých jídel. Patří k nim například bazalka, kopr, pažitka, petrželka, různé saláty, endivie…
Jiné rostliny mají listy i natě s chutí výraznější, proto se přidávají v menším množství. Všechny byliny, které pěstujeme, ale i ty planě rostoucí rostliny, mají značný obsah vitamínu C, který ke zdravému životu nezbytně potřebujeme. Jsou to například: kopřiva, mateřídouška, pampeliška, sedmikráska, lichořeřišnice, řeřicha, bazalka, rozmarýn, šalvěj, brutnák, kerblík, koriandr, rukola… ale i natě, které vyhazujeme jako odpad na kompost, třeba: z mrkve, česneku, křenu…a další.
A my můžeme ke svému dobru využít to, co nám nabízejí příroda i naše zahrádka. Čtěte pozorně v příštích dnech si jistě každý vybere tu svou bylinku.