zdroj PxHere

ANGREŠTOVÁ MARMELÁDA PRO MLSNÉ JAZÝČKY

In Ovoce, Poradna, Recepty by walsla

Angrešt můžeme zpracovat mnoha způsoby.
Někdo miluje ochutnávání čerstvých bobulí přímo z keře – jsou určitě nejchutnější a hlavně velmi zdravé, hospodyňky myslí zásoby, až se zima zeptá…
A pilně připravují kompoty, mošty, šťávy, džemy, rosoly, marmelády…

Jak vyrobit tu „nejlepší“ marmeládu

Angrešt má málo kalorií a hodně vitamínu C, proto je tolik oblíben a uplatňuje se i v léčitelství.
Receptů na ten zaručeně nejchutnější je skutečně mnoho. Zvolili jsme dva méně obvyklé a věříme, že se povede a bude všem chutnat.
Naplněné sklenice ukládáme na chladné místo do spíže nebo do sklepa a čekáme na příchod zimy…

Angreštová marmeláda s medem
1 kg angreštu, 1 kg medu
Zralý angrešt bez stopek a bubáků omyjeme a vložíme do hrnce. Přilijeme trochu vařící vody a rozvaříme.
Horkou směs smícháme s medem a za stálého míchání pomalu vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.
Ještě horkou marmeládou plníme sklenice.

Angreštový džem se skořicí
1 kg angreštu, 750 g cukru, 1 lžička kyseliny citronové, 2 tyčinky celé skořice, cca 10 hřebíčků
Omytý a očištěný angrešt pomeleme, nebo rozmixujeme, případně rozvaříme (s trochou vody).
Přidáme cukr a povaříme na mírném ohni za stálého míchání, přidáme skořici, hřebíčky.
Jakmile začne houstnout, naplníme džem sklenice – pak je obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Angreštový džem s kořením 
650 g angreštu, 350 g cukr, skořice, badyán, kardamom, citronová šťáva a 1 lžička kyseliny citronové
Angrešt rozvaříme (nebo jinak rozmělníme), přidáme cukr a za stálého míchání vaříme na mírném ohni.
Před ukončením přidáme ostatní ingredience. Horké pak plníme do sklenic.