Jiaogulan

Ženšen pětilistý, Zdroj: redakce

JIAOGULAN PROTI RAKOVINĚ

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Tato zajímavá rostlina má mnoho výjimečných léčivých účinků, a také proto si získala krásné názvy. Říká se jí zázračná bylina, bylina dlouhověkosti nebo bylina nesmrtelnosti. Patří do kategorie bylin, které pozitivně ovlivňují celý lidský organismus a díky jejím vysokým léčícím účinkům je zařazena i mezi výživové doplňky. A co víc – můžeme si ji sami vypěstovat.

Zázračná rostlina zdraví

Pětilistý ženšen nebo jiaogulan anebo jen gulan (Gynostemma pentaphyllum) – jsou názvy známé byliny dlouhověkosti. Přestože se to nabízí, nesmíme zaměňovat pětilistý ženšen s ženšenem pravým (Panax ginseng), není s ním ani příbuzný. Jiaogulan, jehož léčivé účinky byly prokázány již v dávných dobách, pochází z jižní Číny, Japonska a Thajska, tam si z něj lidé připravují čaj a dožívají se velmi vysokého věku, v tomto kraji se téměř nevyskytuje onemocnění rakovinou.

Prevence rakoviny

Obsahuje mnoho druhů saponinů, stopové prvky, vitamíny, bílkoviny, aminokyseliny. Posiluje činnost srdce, snižuje hladinu cukru i cholesterolu, upravuje krevní tlak (nízký zvyšuje, vysoký snižuje), ovlivňuje trávení, zlepšuje činnost jater i ledvin. Užívá se při bronchitidě. Uvolňuje křeče i nervy, dovede uklidňovat a pomáhat proti depresím, léčí nespavost. Posiluje náš imunitní systém, zlepšuje fyzickou i psychikou kondici a preventivně působí proti mrtvici, infarktu i proti rakovině. Je také vhodný pro pacienty po chemoterapii či ozařování. Nemá žádné vedlejší účinky.

Čaj z lístků

Na čaj průběžně sklízíme tři až pět lístků, které dáme do šálku a zalejeme teplejší (ne vroucí) vodou a necháme vylouhovat. Listy si také můžeme usušit – pak na šálek vroucí vody dáme 1 lžičku drogy a asi 3 minuty louhujeme. Čaj pijeme během dne po douškách, (maximálně 2 šálky za den). Drobně nakrájené čerstvé mladé výhonky můžeme přidat do zeleninového salátu. Jiaogulan si také můžeme koupit sušený, listy se zpracovávají podobně jako listy čaje zeleného – jeho chuť je lahodná a mírně nasládlá, zatímco doma si připravíme nálev, který má bylinnou chuť. Drobně nakrájené čerstvé mladé výhonky můžeme přidat do zeleninového salátu.

Související články