zdroj redakce

KOLÁČ NEJEN PRO HRABĚNKU – BUDE CHUTNAT VŠEM

In Recepty by walsla

Na zahrádce právě sklízíme a posléze uskladňujeme jablka – malý zázrak přírody. O jejich krásném vzhledu, lahodné chuti a léčivých účincích nikdo jistě nepochybuje. Jablko milují snad všichni…a velkou oblibu má i v kuchyni. Existuje tisíce receptů na jejich zpracování – a každý je určitě ten nejlepší, nejchutnější, nejoblíbenější.

Vyzkoušejte jednoduchý hraběnčin koláč

Hraběnčin koláč je nejen jednoduchý, ale hlavně velmi dobrý… Věřte, že bude chutnat všem. Nejlépe chutná čerstvý, druhý den má našlehaný sníh tendenci mírně zvlhnout. Ale chuť, tu ani poté hraběnčin koláč neztratí.

Budeme potřebovat

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g tuku (Hera nebo máslo)
  • 4 žloutky

Náplň

  • 500 až 600 g oloupaných nastrouhaných jablek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 g krystalového (ne moučkového) cukru
  • asi 150 až 200 g vlašských ořechů
  • rozinky
  • 4 až 6 bílků
  • (lžička octa nebo lžička kukuřičného škrobu)

Postup

Připravíme si vyšší plech nebo pekáček, vyložíme jej pečícím papírem (je možné také nádobu vymazat máslem a vysypat moukou) a zapneme troubu, předehřejeme si ji na 180 °C. Smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva, přidáme změklý tuk a žloutky – zpracujeme na hladké těsto, které necháme odpočinout.

Jednu třetinu těsta si dáme do mrazáku. Jablka oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme. Ochutíme je vanilkovým cukrem, skořicí. Přimícháme k nim propláchnuté rozinky (můžeme si je předem namočit). Dvě třetiny těsta rozválíme (pomocí pečícího papíru, nebo přes mikroténový sáček), anebo ho namačkáme na plech s vyšším okrajem. Na těsto rozprostřeme připravená jablka a posypeme vlašskými ořechy.

Přikryjeme je našlehaným pevným a lesklým sněhem (vyšší bílkovou čepičku získáme větším počtem bílků – ideální je šest). Aby sníh lépe držel, můžeme do bílků při šlehání přidat lžičku octa nebo lžičku kukuřičného škrobu. Navrch nastrouháme poslední třetinu těsta, kterou jsme uložili do mrazáku. Pečeme asi 45 minut dozlatova.

Související články