zdroj Pixabay

PAPRIČKY – DEKORACE PODZIMNÍHO BALKONU

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Začínají pochmurné stále se zkracující dny a my bychom si je mohli nějak rozveselit a prosvětlit. Zkrášleme svůj domov ozdobnými papričkami nejrůznějších barev. Dekorativní papričky se stanou roztomilou dekorací terasy či balkonu, pěstovat je můžeme i na okenním parapetu. Dobře se vyjímají i vedle jiných podzimních rostlin, krásnou kombinaci vytvářejí například s vřesem, hořcem či chryzantémou.

Dekorativní mini papričky hýří barvami právě na podzim

Barevné papričky (Capsicum annum) si lze jednoduše koupit v zahradnictví a udělat si jimi radost. Rostlina je dekorativní právě svými plody, které mohou být v různé velikosti i tvaru: menší i větší, kratší nebo delší a zvolit si můžeme i oblíbenou barvu: červenou, žlutou, oranžovou anebo fialovou, ale i bílé, růžové… Plody z rostlin, které si přineseme z květinářství, se nedoporučují ke konzumaci, protože nevíme, jestli nebyly ošetřeny chemií..

Aby papričky vydržely do nejdéle

Umístíme je na teplé slunné místo (ale vyhneme se však přímým slunečním paprskům) a pravidelně je zavlažujeme Substrát udržujeme stále vlhký, neměl by vyschnout – nezaléváme shora ani na listy. Zářivými barvami a kompaktním tvarem se nám rostlina odvděčí, když ji během růstu budeme vydatně hnojit nějakým univerzálním hnojivem. Pokud pěstujeme papriku venku, chráníme ji před nižšími teplotami přikrývkou nebo ji odneseme do světlé a dobře větrané místnosti.
Nevýhodou této rostliny je, že nemusí přezimovat. Pokud se o to chceme pokusit, pak při teplotě 10 °C. Zálivku i hnojení v tomto období omezíme.

Dobrá zpráva je, že si můžeme papričky zase příští rok koupit, nebo si je dokonce sami vypěstovat ze semínek a připravit se na posmutnělý podzim s optimismem. A je možné zvolit si i papričky na konzumaci. Štědrá příroda nám nabízí mnoho nejrůznějších druhů papriček. Ať už jsou to tyto ozdobné, nebo chilli papričky anebo feferonky – vysazují se do nejrůznějších nádob pro svůj úžasný vzhled, ale i pronikavou vůni a jako pochutina pro mlsné jazýčky. Podzimní aranžmá z papriček Barevné kulaté či kuželovité plody zůstávají na rostlině krásné až do Vánoc a jsou často vyhledávaným materiálem do různých podzimních aranžmá.