zdroj Piabay

SKLADUJEME JENOM ZDRAVÉ BRAMBORY

In Poradna, Zelenina by walsla

V obchodech si můžeme koupit brambory kdykoli – v kteroukoli roční dobu. Zdálo by se, že se tedy nemusíme otázkou “jak je skladovat” vůbec zabývat. Ale není to tak docela pravda. Pokud máme vlastní zahradu a pěstujeme kromě jiných užitečných plodin i brambory, pak nás docela jistě musí zajímat: jak na to. Jak to udělat, aby vydržely a  aby zůstaly zdravé i chutné?

Kde skladovat brambory

Jak a kam máme uložit brambory, aby vydržely celou zimu, nezplesnivěly, aby si uchovaly všechny prospěšné látky, živiny, minerální látky, vitamíny… ? Právě proto je způsob skladování této zeleniny velmi důležitý.
Sklizené brambory odložíme na nějaký čas ( dva až tři týdny) v suchu. Potom je zbavíme přebytečné zeminy – opatrně nejlépe rukama ji odrolíme (v žádném případě je nesmíme omývat). Zatím se pustíme se do úklidu sklepa, v němž chceme plody uskladnit – dobře jej vymeteme, vyčistíme, případně můžeme prostor (je-li prázdný) i vysířit. Použijeme sirné knoty nebo svíce – při hoření se vyvíjí kysličník siřičitý a ten udusí vše živé. Potom je však nutné několik dní větrat.

Skladujeme pouze zdravé brambory

Ty, které uskladníme v čistém sklepě, musí být nejen zdravé, (je třeba dávat  pozor na jejich kvalitu), ale také nesmí být vůbec mechanicky nepoškozené. Brambory uložíme do dřevěných bedýnek s mezerami, aby k nim mohl proudit vzduch, a dbáme, abychom je neuskladňovaly ve vrstvě vyšší než 80 cm. Ideální vlhkost je kolem 55 %. Sklep nebo jinou skladovací místnost pravidelně větráme, jinak by se na zdi usazovala vlhkost, která se z brambor vypařuje.
Aby nezměkly a nezesládly, nesmí být teplota v prostoru nižší než 4 °C.
Aby nezačaly klíčit, nesmí se k nim dostat světlo. Pokud je přece neuchráníme, pak brambory s klíčkem delším než pět cm už nekonzumujeme, protože obsahují jedovatý solanin.

Brambory – skladování – kterých chyb se vyvarovat?

Brambory neuchováváme v ledničce – jinak ztratí svou původní chuť a navíc by mohly i zesládnout.
Chráníme je před sluncem i před denním světlem – brambory by mohly zezelenat (zelené části nekonzumujeme, protože by mohly být jedovaté – stačí je však odříznout). Neskladujeme je poblíž jablek – jablka by pak mohla chutnat po bramborách.
A co když nemáme sklep? Nejsme ti šťastlivci se sklepem a odpovídajícími podmínkami? Pak zkusme uchovat brambory třeba na balkoně – vyplatí se nám dát je do polystyrenové bedýnky, kde se nám podaří udržet teplotu mezi 4 až 6 °Celsia.

Související články