zdroj Pxhere

VAVŘÍN NEBOLI BOKOVÝ LIST

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Vavřín byl znám už ve starověku a těšil se tehdy všeobecné úctě, byl symbolem slávy a vznešenosti. Přinášel prý štěstí a bohatství.
Ve starém Řecku i Římě ho považovali za mýtickou čarodějnou rostlinu. Vavřínovými věnci zdobili vítěze sportovních soutěží i válečných tažení – proto se asi dodnes používá úsloví „sbírat vavříny“. Na hlavě ho nosili i významné osobnosti, mezi jinými také Caesar či Augustus se jím pyšnili. Jeho omamující účinek využívali například delfské věštkyně. My se však narkotického působení nemusíme obávat, i když bobkový list běžně (ale v malé množství) používáme v kuchyni.

Vavřín vznešený je stálezelený keř

Vavřín vznešený (Laurus nobilis) je stálezelený keř nebo stromek, pochází z Malé Asie, odkud se rozšířil na celé pobřeží Středozemního moře, tam se můžeme setkat s vavřínem divoce rostoucím u silnice či v příkopu. Listy, které jsou hojně používány v kulinářství jako koření, obsahují éterický olej s těkavými vonnými látkami. (Tyto terpenické látky jsou obsaženy ve všech částech rostliny – kromě listů i v plodech, oddencích a kořenech). V kuchyni je znám pro vavřín méně honosný název – bobkový list. (Listy po rozemnutí silně a příjemně voní a jeho silice mohou při vdechování většího množství způsobovat halucinace).

Vavřín se pěstuje i v České republice – většinou ve sklenících, ale poslední dobou přibývá domácích pěstitelů, kteří jej mají spíš jako zajímavou přenosnou rostlinu v nádobě.
Potřebuje lehkou, propustnou půdu, nezapomeneme na dobrou drenáž. Nesnáší přemokření, ale nevyhovuje mu ani dlouhodobé sucho. Vydatně zaléváme jen v době horkých suchých letních dní, v zimě zálivku silně omezíme. Hnojíme 2 krát měsíčně v době od března do srpna. Protože potřebuje hodně sluníčka, hledáme mu umístění světlé, slunné, případně slabý polostín. Chráníme ho před průvanem, který mu vadí.
Je to rostlina teplomilná (vyhovuje mu teplota cca 21 °C) – není tedy mrazuvzdorný, a proto ho musíme přes zimu chránit – přemístíme jej do skleníku, do zimní zahrady nebo na zasklený balkon. V létě dopřejeme vavřínu letnění na parapetu, na terase, balkonu i zahrádce – ven ho však můžeme dát až v druhé polovině května, když už nehrozí zmrzlíci. Vavřín můžeme také tvarovat – pravidelným zastřihováním keřík zhoustne.

Bobkový list tvoří důležitou součást kuchyně Listy jsou nepostradatelným kořením v mnoha jídlech. Neobejde se bez nich řada omáček, polévek, ani pečená zvěřina, používá se při nakládání okurek, zeleniny… Podporuje trávení, dokáže ulevit bolestivým svalům (připravte si příjemně teplou lázeň).